Fransa, Ermenistan'a 50 zırhlı muharebe aracı gönderdi

Fransa, gelecekteki olası bir saldırıya karşı önlem almak amacıyla Ermenistan'a 50 adet Arquus MK3 zırhlı ön aracı (VAB) gönderdi. Ek olarak, 24 adet daha aynı tip aracın üretimi planlanıyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Artsah (Dağlık Karabağ) bölgesinin Azerbaycan tarafından işgal edilmesinin ardından Ermenistan'a destek sözü vermişti.

Fransa, Ermenistan’ın yeni olası saldırılara karşı kendisini koruyabilmesi amacıyla onlarca zırhlı araç gönderdi.

50 adet Arquus MK3 zırhlı ön aracının (VAB) gönderildiği bildirildi. Bunlara ek olarak 24 adet daha aynı tip aracın üretileceği bilgisi verildi.

Fransa Senatosu tarafından yayınlanan raporda, Bastion olarak bilinen bu zırhlı araçların Gürcistan'ın Poti limanında görüldüğü ve demiryolu ile Ermenistan'a taşındığı doğrulandı.

12.5 ton ağırlığındaki bu araçlar, 8 yolcu taşıyabiliyor ve 12.7 mm veya 7.62 mm makineli tüfekle donatılmış durumda. Araçların zırhı, şarapnel, mayın ve 7.62 mm mühimmat gibi tehditlere karşı koruma sağlıyor.

Fransa, Azerbaycan'ın bölgedeki gerilimi tırmandırmakla suçlanmasına rağmen, Ermenistan'a askeri yardım yapma kararı almıştı. Fransız Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, savunma amaçlı askeri teçhizatın Ermenistan'a teslim edilmesini onayladı. Aynı zamanda Ermenistan ile başka silah anlaşmaları imzalandığı ve "MISTRAL 3 karadan havaya füzelerin teslimatının gündemde olduğu" belirtildi.

Ermenistan, bu desteklerle Artsah bölgesindeki güvenliği artırmayı hedefliyor. Ancak, Azerbaycan'ın "Zengezur koridoru" planları nedeniyle bölgede gerginlik devam ediyor. Bu koridor, Azerbaycan'ın Nahçıvan ile toprak sürekliliği sağlamasını amaçlayan bir planın parçası olarak değerlendiriliyor. Nihai hedefin ise, Türkiye, Azerbaycan ve Orta Asya'yı birbirine bağlayan eski bir Pantürk rüyası olan "Türk dünyası"nı gerçekleştirmek olduğu belirtiliyor. Artsah'ın Ekim ayında düşmesinin ardından pek çok gözlemci Bakü'nün bölgede bir saldırıya geçmesinden endişe ediyor.