Fransa havayollarında grev

Fransa'daki hava trafik kontrolörlerinin gerçekleştirdiği grev, ülkedeki bazı havalimanlarında büyük gecikmelere ve hatta kapanmalara neden oldu. Bu durum, Avrupa genelinde de zincirleme etkilere yol açtı.

Fransız Sivil Havacılık Otoritesi'ne (DGAC) göre, Tarbes-Lourdes-Pyrénées (Hautes-Pyrénées, güneybatı) ve Pau-Pyrénées (Pyrénées-Atlantiques, güneybatı) havalimanları ile Saint-Yan (Saône-et-Loire, doğu) hava trafik hizmetleri grev nedeniyle durdurulmuş durumda.

Pau-Pyrénées Havalimanı Müdürü Jérôme Le Bris, AFP'ye yaptığı açıklamada, ulusal grevin kontrol kulesindeki kontrolörler tarafından saat 20.00’ye kadar tüm uçuşların yönlendirilmesine yol açtığını doğruladı.

Diğer büyük havalimanlarında da kalkış ve varışlarda önemli gecikmeler yaşandı.

Hava trafik kontrolörlerinin grevi, bireysel grev beyanının 48 saat öncesinden yapılmasını talep eden bir yasa tasarısını protesto etmelerinden kaynaklanıyor.

Birçok sendikanın protestosu nedeniyle DGAC, havayolu şirketlerinden pazartesi günü Orly, Toulouse, Bordeaux ve Marsilya'daki uçuş programlarının yüzde 20 ila yüzde 25'ini iptal etmelerini istemişti.

DGAC ayrıca, ülke üzerinde uçan uçakların uçuş rotalarını yöneten hava seyrüsefer merkezlerinin faaliyetlerinin etkilenebileceği ve uçuşların Fransa'yı pas geçmeye zorlanabileceği uyarısında bulunmuştu.

Air France, pazartesi günü planlanan uçuşlardan çoğunu gerçekleştirmeyi planlıyor. Bazı havalimanlarında uçuşlar azaltılırken, uzun mesafeli uçuşlar ve Paris-Charles-de-Gaulle'den yapılan uçuşlar etkilenmeyecek.

Fransa Ulaştırma Bakanı Clément Beaune, yapılacak reformun kamu hizmetini daha iyi organize edeceğini ve çoğunluk sendikası tarafından desteklendiğini savunurken, reformun önümüzdeki birkaç hafta içinde yürürlüğe gireceğini söyledi.