Fransa ile Cezayir arasında diplomatik kriz

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Cezayir’de “siyasi-askeri” bir iktidarın olduğu eleştirisi ardından Cezayir, Fransa büyükelçisini çağırdı.

Cezayir Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Macron’a ait olduğu belirtilen ve yalanlanmayan sözlere tepki gösterilerek, “içişlerine müdahale” olarak değerlendirildi ve reddedildi.

Açıklamada, “Bu sorumsuz söylemlerin yol açtığı kabul edilemez durum” göz önüne alınarak, Paris Büyükelçisi Muhammed Antar Davud’un derhal istişare için çağrılmasına karar verildiği kaydedildi.

Bu karardan önce, Cezayir medyası Fransız Le Monde gazetesinde Macron’a ait olduğu belirtilen ifadelere geniş yer vererek, eleştirdi.

Le Monde gazetesindeki habere göre perşembe günü Cumhurbaşkanı ile Cezayir savaşında yer alanların torunları olan gençler arasında yapılan bir görüşme sırasında Macron, 1962'deki bağımsızlığından sonra Cezayir'in “siyasi-askeri” sistemle” onarılan "rantsal bir anıt" üzerine kendisini inşa ettiğini söyledi.

Macron’un “gerçeklere değil” ama “Fransa’ya karşı nefret üzerine kurulu olan bir söyleme” dayanan “tamamen yeniden yazılmış bir resmi tarihin” olduğunu savunduğu belirtildi.

Paris ile Cezayir arasındaki ilişkiler zaten gergindi. Çarşamba günü Fransa Büyükelçisi François Gouyette, Cezayir Dışişleri Bakanlığı’na nota verilmek üzere çağrılmıştı. Gerekçesi ise Fransa’nın ülkeye giriş yapmak isteyen Cezayirlilere yönelik vizelerin yarı yarıya indirilmesi kararıydı.

Le Monde gazetesindeki habere göre Macron, vize kısıtlamasının öğrenciler ve iş insanları üzerinde etkisi olmayacağını söyledi.  Buradaki amacın, yönetici çevresinden olan ve kolaylıkla vize istemeye alışık olan insanları rahatsız etmek olduğu ifade edildi.

Macron, Cezayir toplumunun derinliklerinde Fransa’ya karşı bir “nefret” olduğunu düşünmediğini, ancak “anıtsal rant” üzerine kurulu bir siyasi-askeri sistemin olduğunu belirtti.

Macron’un ayrıca Osmanlı İmparatorluğu'na atıfta bulunarak "Türkiye'nin Cezayir'de oynadığı rolü ve yürüttüğü egemenliği tamamen unutturma kapasitesinin kendisini büyülediğini” ifade etti.  

Macron’un sözleri hem yerel medyada hem de sanal ağlarda yoğun tartışmalara yol açtı. Birçoğu, Macron’un bu sözlerle cumhurbaşkanlığı seçimlerinin aşırı sağcı adayı Eric Zemmur’un bindiği dalı kesmeye yönelik olduğunu savundu.