Fransa liseli eylemleriyle sarsıldı: 700’ün üzerinde gözaltı

Sarı Yelekliler’in eylemleriyle sarsılan Fransa’da yüksek öğretim reformundaki seçici-elit anlayışa karşı düzenlenen liselilerin eylemlerinde en az 700 öğrencinin gözaltına alındığı bildirildi.

Hafta başından bu yana birçok lisede eylemler düzenlenirken, bugün onlarca kentte dersleri boykot eden on binlerce liseli öğrenci okulları da bloke etti.

Eylemlerin en fazla olduğu başkent Paris ve çevresinde on binlerce öğrenci liseleri bloke etti. Sadece Seine-Saint-Denis ilinde 37 lise binası bloke edilirken, Yvelines iline bağlı Mantes-la-Jolie şehrinde 150’ye yakın öğrenci polis tarafından gözaltına alındı.

BİRÇOK BÜYÜK KENTTE ONLARCA LİSEDE DERSLER BLOKE EDİLDİ

Ülkenin büyük şehirlerinden Marsilya’da ise binlerce öğrenci Saint-Charles fakültesinden Vieux-Port alanına kadar yürüyüş düzenledi. CGT, SUD-Solidaires ve SNES gibi öğretmen sendikalarının da destek verdiği eyleme müdahale eden polisle çatışmalar da yaşandı.

Eylemlerin düzenlendiği kentlerden Nice’de ise en az 33 eylemci öğrenci gözaltına alındı. Alpes-Maritimes Valiliği, polisle çatışmaların özellikle Parc Impérial Lisesi’nde yoğunlaştığını duyurdu.

EN AZ 700 GÖZALTI

Ülkenin büyük kentlerinden Lyon, Lille, Montpeiller gibi şehirlerdeki eylemlerde de çok sayıda gözaltının olduğu bildiriliyor.

İçişleri Bakanlığı’na göre ülke genelindeki yüzlerce lisedeki eylemlerde en az 700 lise öğrencisi gözaltına alındı. Eylemlerceki çatışmalarda ciddi maddi hasarın meydana geldiği de bildiriliyor.

SEÇİCİ YÜKSEK ÖĞRETİM SİSTEMİNE KARŞI ÇIKIYORLAR

Lise öğrencileri, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından geçtiğimiz yıl hayata geçirilen ‘Parcoursup’ adlı yüksek öğretim reformu ile yeni lise bitirme sınavlarına karşı çıkıyor. Parcoursup adlı yeni sistemde, öğrencilerin 5 ila 10 arasında üniversite bölümü için tercih hakkı bulunuyor.

Öğrencilerin sadece küçük bir kısmının tercih seçeneklerinin kabul edilmesine yol açan bu sistemde, maddi durumu iyi olan ailelerden gelen ve genel olarak lisede iyi not alan öğrencilerin yüksek öğrenim kaygısı bulunmuyor. Oysa sadece lise notları üzerinden yapılan bu seçici sistem nedeniyle her yıl yüz binlerce öğrencinin tercih ettikleri bir bölümü seçme hakkı da elinden alınmış olunuyor.

Eski sistemde ise 20 üzerinden not ortalaması en az 10 olan öğrencilerin tıp veya matematik gibi bazı teknik dallar dışında istedikleri bölüme girmelerinin önünde neredeyse hiç engel yoktu.