Fransa solu nihayet birleşti!

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden ders çıkaran Fransa solu, haziran ayındaki genel seçimler öncesi, müzakere edilen anlaşmalar çerçevesinde güçlerini birleştirdi.

Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda yaklaşık yüzde 22 oy elde eden radikal sol La France insoumise (LFI) lideri Jean-Luc Melenchon, genel seçimlere bir partiyle daha anlaşma imzaladı.

İlk anlaşma, 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda France Insoumise (Boyun Eğmeyen Fransa) ve çevreci parti EELV arasında yapıldı.

3 Mayıs Salı günü Fransa Komünist Partisi (PCF), “Yeni Ekolojik ve Sosyal Halk Birliği” ittifakına katıldı. Bir gün sonra bu kez Sosyalist Parti, birlikteki yerini aldı.

Sosyalist Parti (PS) ile yapılan anlaşma, ekolojistler ve komünistlerle yapılan anlaşma ile benzer nitelikte. Ancak içerik tümüyle aynı değil. PS’den prensip anlaşmasına tepki gösterenler de var. Özellikle Avrupa Birliği’ne ilişkin bir madde, PS’nin ağır topları tarafından reddediliyor, ancak PS’nin cumhurbaşkanı adayının seçimlerde yüzde 1,26 oranında oy alması, kendisini dayatmasının mümkün kılmıyor.

Genel seçimler 12 ve 19 Haziran’da iki turlu olarak yapılacak. Sol muhalefetin lideri olarak kendisini ortaya koymayı başaran Melenchon etrafında birleşen partiler, Melenchon’un başbakan olmasını kabul ederken, anlaşmalar çok sayıda madde içeriyor.

AB KURALLARINA İTAATSİZLİKTE ANLAŞTILAR

Partiler özellikle Avrupa Birliği’ne itaatsizlik konusunda anlaştılar.  LFI ile sosyalistler uzun süre bu konuda tartışma yürüttü. İki parti, AB kurallarına saygı konusunda özellikle anlaşmaya çalıştı. EELV ile yapılan anlaşmada, Avrupa’nın bazı kurallarına itaatsizlik etmeye hazır olmak gerektiği vurgulandı. Ancak bunun hukuk devletine saygı çerçevesinde olması gerektiği belirtildi. Komünistlerle yapılan anlaşmada da ittifak programının uygulanmasıyla aykırılık oluşturması halinde Avrupa Birliği kurallarına itaatsizlik öngörüldü.

Daha önce France Insoumise ile PCF birçok nokta üzerinde anlaşmaya varmıştı: Asgari ücret 1400 euro net, 60 yaşında emeklilik, fiyatların dondurulması, ekolojik planlama.

Şimdiye kadar 60 yaşta emekliliğin imkansız olacağını savunan PS tutumunu gözden geçirerek, tüm kadın ve erkekler için 60 yaşında emeklilik hakkını kabul etti.

Birçok analiste ve medyaya göre, Fransa solu cumhurbaşkanlığı seçimlerinden ders çıkardı. Bu birlik aynı zamanda Melenchon’un seçilmek için son şansı da olabilir.

Genel seçimlerde bu kez Macron’un neoliberal bloku, aşırı sağcı blok ve solcu blok karşı karşıya gelecek. Genel seçimler 12 ve 19 Haziran’da iki turlu olarak yapılacak. Solun bu güçlü ittifakla seçimlere gitmesi halinde çoğu seçim bölgesini kazanma şansı yüksek görünüyor.