Fransa tartışmalı bildiriye imza atan subayları disipline sevk ediyor

Geçtiğimiz hafta yayınladıkları bir bildiriyle Fransa Cumhurbaşkanını göç ve güvenlik konularında sert önlemler almaya çağıran emekli askerlerin ifadeye çağrılacakları duyuruldu.

Ülkenin aşırı sağa yakın Valeurs Actuelles dergisinde geçtiğimiz hafta yüzü aşkın emekli general ile bin civarında alt rütbelerdeki emekli subaylarca imzalanan bildiride, göç ile ülkedeki radikal İslamcılığın bağı olduğu savunulmuştu. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’dan sert önlemler alması talep edilen bildiride, ülkede iç savaş tehlikesi olduğu ve ordunun gelecekte buna müdahale etmek zorunda kalabileceği vurgulanmıştı.

1961’de dönemin bazı generalleri tarafından Cezayir sorunu üzerinden yapılan darbe girişiminin yıldönümünde yayınlanan bildiri, aşırı sağcı Marine Le Pen tarafından sahiplenilse de birçok siyasetçiden sert tepki almıştı.

Fransa Genelkurmay Başkanı François Lecointre ise, söz konusu bildiriyi yayınlayan emekli askerlerle birlikte hareket ettiği tespit edilen muvazzaf 18 subayın askeri disiplin kurulunda ifade vereceklerini duyurdu. Le Parisien gazetesine konuşan Lecointre, bu kararın Silahlı Kuvvetler Bakanı Florence Parly’nin talimatıyla alındığını belirtirken, bildiriye imza atan halen görevdeki subayların doğrudan emekli edilmelerini talep ettiğini de ilan etti.

Lecoingre, askeri disiplin kurulunda alınacak kararın Cumhurbaşkanı tarafından imzalanacak bir kararname ile kesinleşeceğini de söyledi.