Fransa Türkiye ile Gümrük Birliği’nin iptalini planlıyor

Fransa’nın, radikal İslamcı örgütleri kışkırtma ve Doğu Akdeniz’de gerginlik politikasına devam eden Türkiye’ye karşı Gümrük Birliği’ni sonlandırmayı planladığı iddia edildi.

Geçtiğimiz hafta Europe 1 radyosuna konuşan Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a yönelik Erdoğan’ın saldırıları ve dış politikadaki provokasyonlarının Avrupa çapında yaptırımlarla karşılık bulacağını söylemişti.

Erdoğan’ın Macron’u ‘İslam düşmanı’ ve ‘Müslümanların Fransa’da eziyet çektiği’ yönündeki kışkırtıcı provokasyonlarına karşı yaptırımların detayları ortaya çıkıyor.

Europe 1 radyosuna göre, Fransa’nın Türkiye’ye karşı yaptırım seçenekleri arasında Avrupa Birliği’nin (AB) 1996’dan bu yana var olan Gümrük Birliği anlaşmasını sonlandırma da bulunuyor.

Radyonun Fransız hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, Türkiye’nin ekonomik olarak önemli çıkar sağladığı anlaşma kapsamındaki gümrük vergisi muafiyetlerinin sonlandırılması seçeneklerin en önemlisi.

Ancak bunun için diğer AB ülkelerinin hükümet ve devlet başkanlarının onayı gerekiyor.

Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan, 16 Ekim’de bir tarih öğretmeninin başının kesilerek katledilmesi sonrasında başsağlığı mesajı vermek yerine Fransa’nın radikal İslamcı çevrelere yönelik operasyonlarına karşı çıkmıştı.

Erdoğan’ın açıklamalarının üzerinden 10 gün geçmeden Nice şehrinde üç kişi Tunuslu bir radikal İslamcı tarafından bıçaklanarak katledilmişlerdi.

2 Kasım’da ise Avusturya’nın başkenti Viyana’da yine Türk kökenli isimlerle bağlantılı olan bir Makedonya vatandaşı 4 kişiyi katletmişti. Saldırganın ayrıca Türkiye'de dört ay cezaevinde kaldığı ortaya çıkmıştı.

AKP-MHP rejimine karşı tutum alınması noktasında Fransa ve Avusturya’nın ortak tavrı gözlenirken, bu konuda Almanya’nın Türkiye’ye karşı net bir pozisyon takınmaması AB’nin en önemli sorunu olarak görülüyor.