Fransa’ya bağlı Yeni Kaledonya’ya bağımsızlıkçı başkan

Fransa’ya bağlı özel bir statüye sahip deniz aşırı bölgeler topluluğu içerisine yer alan Yeni Kaledonya hükümetinin başına Marksist eğilimli bağımsızlıkçı Louis Mapou seçildi.

12 Aralık’ta üçüncü ve son kendi kaderini tayin hakkı referandumunun beklendiği Yeni Kaledonya’da hükümetin başına bağımsızlıkçı Louis Mapou seçildi.

62 yaşındaki Mapou, hükümetin 11 üyesinin 6’sının oyunu aldı. Bu oylardan üçü Bağımsızlık için Birlik partisi UNI-FLNKS’den, üçü de FLNK’nin diğer kolu olan Kaledonya Birliği’nden  (UC) geldi. Fransa ile birlik yanlısı mevcut başkan Thierry Santa, dört oy alırken, hükümetin merkez sağ partili üyesi ise çekimser kaldı.

Aday olmaması nedeniyle başkan yardımcılığı görevi geleneksel olarak rakip tarafa veriliyor. Bu boşluk nedeniyle yürütmenin en geç bir hafta içerisinde faal olması bekleniyor.

Yeni hükümet 17 Şubat’ta belirlenmişti. Yaklaşık beş aydır başkanın kim olacağı üzerine anlaşma sağlanmadığı için tıkanma yaşanıyordu. Uzun süren müzakereler sonucunda geçen hafta bir anlaşma sağlandığı duyurulmuştu.

1998’deki Noumea anlaşmasındaki dekolonizasyon sürecinin başından bu yana ilk kez bağımsızlıkçı bir kişi yürütmenin başına geçiyor. Aynı zamanda ilk kez yerli halk Kanaklardan bir kişi başkan oluyor.  Mapou, bu başkanlığın kendi kendine gelmediğini, mücadele ettiklerini belirterek, “Sabır ve azim gerekiyor” dedi.

Kanaklar halen nüfusun halen yüzde 40 kadarını oluşturuyor. 1988 Matignon Anlaşması sonrasında adaya Vietnamlıların yanı sıra kısmi sayıda Fransızın da yerleşmesinin etkisiyle Kanakların genel nüfustaki payı sınırlı kaldı. 20’inci yüzyıl başlarında 20 bin kadar nüfuslarıyla adadaki halkın üçte birinden fazlasını oluşturan Kanaklar, günümüzde 100 bin gibi artan bir nüfusa sahip olsalar da, sonradan adaya gelenlerin fazlalığı nedeniyle azınlık durumuna düştüler. Adaya göçlerin 1988’den sonra düzenli bir biçimde artması da ilginç bulunuyor.

Yeni başkan Mapou kimileri için bir “ideolog”, kimileri için de “ilerici” biri. “Loulou” olarak da adlandırılan Mapou, önceliğinin eşitsizliklerle ve bir kısım gençler arasındaki “umutsuzlukla” mücadele olduğunu belirtti.

Coğrafya diplomasına sahip Mapou, Marksist bir eğitim gördü. Diyalog insanı olarak da öne çıkan Mapou, FLNKS’nin sol kanadını temsil ediyor ve özellikle nikel işletme sektörünün kamulaştırılmasını savunuyor. Yeni Kaledonya, zengin nikel rezervlerine sahip.