Fransa'ya yönelik insanlığa karşı suçtan UCM'ye başvuru

Fransa’ya yönelik insanlığa karşı suçtan dolayı Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) şikayette bulunuldu. Polinezya’daki nükleer denemeler hedefte.

Polinezya eski başkanı Oscar Temaru, başvuru konusunda “Nükleer sömürgeciliğin sonuçlarından dolayı ölen tüm kişilere borcumuzdur” dedi.

UCM’ye yapılan başvuru, Birleşmiş Milletler’e bağlı bir komisyonda Fransız Polinezyası üzerine yapılan bir toplantı sırasında açıklandı.

Temaru, soruşturmanın Polinezya’ya karşı nükleer denemelerin başından bu yana yaşayan tüm Fransız Cumhurbaşkanlarından hesap sorma amaçlı olduğunu kaydetti.

Bağımsızlıkçı yönetici Temaru, Fransız nükleer denemelerinin sömürgeciliğin doğrudan bir sonucu olmadığına da dikkat çekerek, “Fransızların açıklamalarının aksine, biz bu denemelere ev sahipliği yapmayı istemedik, bize dayatıldı” dedi.

1966’dan 1996’ya kadar bölgede Fransa tarafından 193 nükleer deneme yapıldı. Bu denemeler kamu sağlığı ve çevre üzerinde etkide bulundu. 2010 yılında bir tazminat yasası devreye konuldu ancak nükleer denemelerden dolayı hastalananları savunan dernekler yasanın çok sınırlı olduğu tepkisinde bulundu.