Fransa, Yunanistan, İtalya ve Kıbrıs’tan ortak tatbikat

Türk devletinin Doğu Akdeniz’deki yasadışı sondaj faaliyetlerinden sonra Fransa, Yunanistan, İtalya ve Kıbrıs bölgede ortak bir tatbikat yürütecek.

Dört ülkenin ortaklığındaki askeri tatbikatın 26 Ağustos’tan 28 Ağustos’a kadar sürmesi bekleniyor.

AFP’nin Yunanistan Savunma Bakanlığı’na dayandırdığı haberine göre tatbikat Girit’in güneyinde yürütülecek.

Son yıllarda Doğu Akdeniz’de önemli gaz yataklarının bulunması, işgalci Türk devletinin de iştahını kabarttı.

Ankara rejiminin bölgede yürüttüğü yasadışı sondaj faaliyetleri Atina ile Ankara arasındaki gerilimi tırmandırdı.

Bu gerilimin bir sonucu olarak Yunan bir gemi ile Türk gemi geçen hafta sonu Atina’nın hak iddia ettiği bir alanda çarpıştı. Aynı bölgede Türk devleti savaş gemileri konuşlandırmıştı.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas da Salı günü Ankara’da yaptığı bir açıklamada Türkiye ile Yunanistan arasındaki durumun “çok kritik bir noktada” olduğunu belirtmişti.

Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Ankara’nın “adil bir paylaşım için ön koşulsuz bir diyaloga hazır” olduğunu savunmuştu.

Daha sonra Atina’yı ziyaret eden Maas, çift taraflı gerilimin tırmanmasının “büyük endişelere neden olduğunu” belirterek, “En ufak bir kıvılcım bir felakete götürebilir” dedi.

Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis ve Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile görüşen Maas, Ankara’nın güç gösterisi yaptığı Doğu Akdeniz’deki “tüm yıkıcı faaliyetler ve provokasyonlara son verilmesini” istedi.