Fransız hükümetinde ‘Sarı Yelek’ krizi

Fransa’da Sarı Yeleklilerin eylemleri ardında hükümet krize girdi. Muhalefet hükümetin feshedilerek seçimlere gidilmesini istiyor.

Cumartesi günü Paris başta olmak üzere ülke genelinde, protesto eylemleri sırasında adeta şiddet patlaması yaşandı. Onbinlerce polis ve jandarmaya rağmen eylemciler sokakları geç saatlere kadar terk etmedi. Paris merkezde çok sayıda noktada barikatlar kuruldu ve polisle çatışmalar yaşandı. Benzer görüntüler diğer bir çok kentte de görüldü. Eylemlerde araçlar, banka şubeleri, mağazalar yakıldı veya tahrip edildi.

630 GÖZALTI, 282 YARALI

Resmi verilere göre 412’si Paris’te olmak üzere 682 kişi sorgulandı, bunlardan 630’u gözaltına alındı. Eylemlerde ayrıca en az 282 kişi yaralandı. Yaralılar arasında 81 polis var.

İçişleri Bakanlığı ülke genelinde 136 bin kişinin eylemlere katıldığını savundu. Gerçek rakamın en az iki katı olduğu sanılıyor. 24 Kasım’da ulusal çaptaki Sarı Yeleklilerin eylemine yine resmi rakamlara göre 166 bin kişi, 17 Kasım’daki eylemlere ise 282 bin kişi katılmıştı. Üç Cumartesi üst üste Fransa genelinde yapılan eylemlere paralel olarak hemen her gün, özellikle otoyollarda blokaj eylemleri yapıldı.

GENEL SEÇİM ÇAĞRISI

Akaryakıt zammı ile başlayan ancak genel olarak sosyal adaletsizliklere karşı duyulan tepkiyle yayılan eylemler, hükümeti de krize koydu. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un akaryakıt zammını “ekolojik geçiş” planı olarak öne sürmesi inandırıcı bulunmadı, zira akaryakıta getirilecek vergiden elden edilen paranın sadece bir kısmı ekolojik projeler için kullanılacak. Hükümetin projelerinin özellikle zenginler ve patronlar lehine olması tepkiyi arttırırken, bu politikalar sosyal adaletsizliği derinleştirdi.

Hükümet bu Pazartesi günü, parti liderleri ile bir araya gelerek krizden çıkmaya çalışacak. Soldaki France Insoumise hareketinin lideri Jean Luc-Melenchon ile en sağdaki Marine Le Pen, genel seçimlere gidilmesini istedi. S

HÜKÜMETİN YENİ BİR KARA CUMARTESİ HAKKI YOK!

Senato Yasa Komisyonu, Salı günü İçişleri Bakanı Christophe Castaner’dan komisyon önünde yaşanan olaylara ilişkin izahat beklediklerini bildirdi.

Senato Başkanı Gérard Larcher, “Hükümetin üçüncü bir kara Cumartesi hakkı yok” diye uyardı. Son iki Cumartesi yapılan eylemlerde şiddet olayları yaşanmıştı. Facebook üzerinde daha şimdiden gelecek Cumartesi için yeniden sokaklara çıkma çağrıları yapıldı.