Fransız uçakları Yunanistan ve Türkiye için neyi ifade ediyor?

Yunanistan geçen hafta Fransa'dan 18 Rafal tipi savaş uçağı satın alacağını açıkladı. Türkiye kara ve denizde üstünlüğü sağlasa da, Yunanistan havada en modern aygıtlara ve daha tecrübeli pilotlara sahip.

Fransız Le Point dergisi, Yunanistan'ın Rafal satın alarak Türkiye'yi zayıf noktasına yöneldiğine dikkat çekti.

Yunan hükümeti 12 Eylül günü 18 Rafal uçağı ve silahlarını satın alma niyetini açıklamıştı.

Le Point dergisine göre bu durum "yaşlanmış" Türkiye hava kuvvetlerini zora sokacak.

Doğu Akdeniz'de yükselen gerilim ortamında Fransa ordusundan ikinci el 12 uçak 2021 ortasında Atina'ya teslim edilecek, 6 yeni savaş uçağının ise 2022'ye kadar teslim edilmesi planlanıyor. Bu uçakların muhtemelen en modern F3R standardına sahip olacağı uzun menzilli Meteor füzeleri kullanabileceğine dikkat çekiliyor.

Yunanistan hava kuvvetlerini modernleştirerek, Türkiye'yi zayıf olduğu bir yerden vuruyor.

Le Point, "Her ne kadar Türk deniz ve hava kuvvetleri tartışmasız bir şekilde Yunan kuvvetlerinden üstün olsa da, göklerde aynı olmak zorunda değil. Türk uçakları eskidir: Vietnam Savaşı'ndan kalma eski F-4 avcı-bombardıman uçakları, kuşkusuz modernize edilmiş ama 1970'lerde geliştirilen bir uçağın sınırlarını koruyan F-16 avcı uçaklarıyla omuz omuza" diye yazdı.

Dergi, Türk hava kuvvetlerinin, 2016 yılındaki başarısız darbe girişiminin ardından saflarındaki büyük tasfiyelere ve tecrübeli pilot azlığına da dikkat çekti.

Türkiye'nin karşısında ise daha az miktarda olsa da F-4 ve F-16'lara yönelen bir Yunanistan var. Yunanistan, ayrıca 24'ü 2000-5 standardında olan ve uzun mesafelerde rakiplerini vurabilen onlarca Mirage 2000 uçaklara sahip. Atina, en eski Mirage 2000'lerin yerine Rafal uçakları yerleştirdiğinde son model havadan havaya vuruş kapasitesine sahip olacak, uzun mesafelerde kara veya deniz hedeflerine karşı vuruş kapasitesini arttıracak. Bu da olası bir çatışma halinde Türkiye'ye ağır zararlar vermeyi ve Doğu Akdeniz'deki güçler dengesini yeniden düzenlemeyi güvenceye alıyor.

Türkiye hava kuvvetlerini modernize etmek için Amerikan F-35 uçaklarına güveniyordu ancak aylarca süren tartışmalardan sonra Pentagon bu uçakların, Rus-400 hava savunma sistemlerini kullanan bir orduya verilmesini veto etti. ABD Başkanı Donald Trump, 2019 yazında F-35 sözleşmesini bloke etmişti. Türkiye de yönünü beşinci kuşak savaş uçaklarını müzakere etmek için Moskova'ya döndü. Yunanistan'ın Fransa'dan savaş uçakları satın alma girişiminin Türkiye'nin de Moskova nezdindeki girişimlerini hızlandırabileceği ifade ediliyor.