G7’den Rusya’ya Navalny kınaması

G7 ülkeleri, Rusya’da muhalif lider Aleksey Navalny’nin tutuklanmasını ‘siyasi’ olduğu gerekçesiyle kınarken, gösterilerde yaşanan tutuklamaların da sonlandırılmasını istedi.

G7 ülkeleri Britanya, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Almanya, Fransa, İtalya, Japonya ve Kanada adına dışişleri bakanlarınca ortak açıklama yapıldı.

Zehirlendikten sonra Almanya’da 5 ay tedavi gören ve sonrasında Rusya’ya geri dönen Aleksey Navalny, hakkındaki davalar nedeniyle tutuklanmıştı. Navalny’ye destek amacıyla yapılan gösterilere katılan 3 bin 900’e yakın kişi gözaltına alınırken, bu kişiler hakkında 15 ayrı ceza davası açılmıştı.

G7 dönem başkanlığını yürüten Britanya’da yayınlanan ortak açıklamada, “G7 ülkeleri, Aleksey Navalny’nin siyasi nedenlerle tutuklanmasını mahkûm ederler” denildi. Bu tutuklamaların da kınandığı açıklamada, ‘göstericiler ve barışçıl gazetecilerin’ tutuklanmasının ‘endişe verici’ olduğu vurgulandı.

Navalny yanlılarına karşı polisin müdahalesinin ‘ifade özgürlüğünün engellenmesi’ anlamına geldiğine dikkat çekilen açıklamada, “Bu olaylar Rusya’da muhalefete, sivil topluma, insan hakları savunucularına ve bağımsız seslere ayrılan alanı daraltmaya yönelik negatif eğilimin devam ettiğini gösteriyor” denildi.