Gazze Şeridi’nde ölü sayısı 5 bin sınırını aştı

Gazze Şeridi’nin kontrolünü elinde bulunduran Hamas hükümetinin Sağlık Bakanlığı, 7 Ekim’den bu yana aralıksız süren İsrail bombardımanlarında 2 binden fazlası çocukla olmak üzere 5 bini aşkın kişinin öldüğünü açıkladı.

Sağlık Bakanlığı tarafından pazartesi günü verilen bilançoya göre, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik bombardımanının başlamasından bu yana 2 bin 55'i çocuk olmak üzere en az 5 bin 087 kişi hayatını kaybetti.

Hamas hükümeti, 7 Ekim'den bu yana en az 15 bin 273 kişinin de yaralandığını belirtti.

GİRİŞ YAPAN YARDIMLAR YETERSİZ

Ayrıca Hamas Telegram üzerinden yaptığı açıklamada İsrail'e atıfta bulunarak "Arap ve İslam ülkelerinin yanı sıra Birleşmiş Milletleri işgalin aç bırakma politikasına karşı kalıcı bir insani koridor açma çabalarını yoğunlaştırmaya" çağırdı.

Hamas, "Son iki gün içinde Gazze Şeridi'ne çok az miktarda yardımın girmesi, (...) devam eden kuşatma ve bölgedeki hastanelerin rezervlerini tüketen akut gıda, ilaç ve yakıt sıkıntısı karşısında halkımızın artan ihtiyaçlarını karşılamıyor" diye ekledi.

Kızıl Haç pazartesi günü üçüncü bir yardım konvoyunun Refah sınır kapısından Gazze'ye girdiğini doğruladı. Instagram üzerinden yapılan paylaşımda yardımın "temel tıbbi ihtiyaçlar" için olduğu belirtildi.

Pazartesi günü Avrupa Birliği Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, "daha fazla yardımın, daha hızlı bir şekilde" ve dağıtılabilmesi için "insani bir duraklama" çağrısında bulundu.

Pazar akşamı ABD Başkanı Joe Biden ve İsrail Başbakanı Bünyamin Netanyahu bir telefon görüşmesi sırasında "Gazze'ye bu önemli yardımın artık sürekli olarak akacağını” belirtmişlerdi.

Öte yandan New York Times'ın "bazı Amerikalı yetkililere" dayandırdığı haberine göre, Biden yönetimi İsrail'e, Hamas'ın elindeki rehinelerle ilgili müzakereler için zaman kazanmak ve Gazze Şeridi’nde Filistinlilere daha fazla insani yardım ulaşmasını sağlamak umuduyla Gazze'ye kara harekatını ertelemesini tavsiye etti.