Gazze Şeridi’nde yaklaşık 100 bin bina hasar gördü veya yıkıldı

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik bombardımanlarında onbinlerce kişi hayatını kaybederken, yaklaşık 100 bin binanın yıkıldığı ya da hasar gördüğü bildirildi.

7 Ekim’de başlayan ve haftalar sonra kısa süreli ateşkesin ardından İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalar yeniden başladı. Savaş 70’inci gününe girdi.

Gazze’deki bilanço mevcut durumda sadece Hamas hükümeti tarafından veriliyor. Kayıplara ilişkin başka kaynaklardan verilen bilgi bulunmuyor. Ancak yıkıma dair iki Amerikalı akademisyen özellikle uydu görüntülerinden hareketle bir analizde bulundu.

HER ÜÇ BİNADAN BİRİ YIKILDI YA DA HASAR GÖRDÜ

UNY Graduate Center'dan Corey Scher ve Oregon Eyalet Üniversitesi'nden Jamon Van Den Hoek tarafından yapılan uydu analizine göre 11 Aralık itibariyle Gazze Şeridi genelinde 95 bin 49 ila 119 bin 991 bina hasar gördü ya da yıkılmış. Bu da her üç binadan en az birine tekabül ediyor.

İsrail'in 13 Ekim'de nüfusun tahliyesini talep ettiği ve kara operasyonuna sahne olan bölgenin kuzey, en ağır etkilenen bölge olurken, askeri operasyonların yöneldiği güney kesimi de ağır hasar görmeye başladı.

20 BİNE YAKIN ÖLÜ

Hamas Sağlık Bakanlığı'nın Perşembe açıkladı son rakamlarına göre Gazze Şeridi'nde 18 bin 787 Filistinli öldürüldü. Aynı kaynağa göre 7 Ekim'den bu yana Gazze'de 50 binden fazla kişi yaralandı.

DİĞER GÜNCEL BİLGİLER

-Bu sabah erken saatlerde Hamas Sağlık Bakanlığı, Gazze Şeridi'nin güneyinde savaşın yeni merkez üssü olan Han Yunus'taki hava saldırılarında "onlarca ölü ve yaralı" olduğunu bildirdi.

-Gazze Şeridi'ndeki siviller giderek daha küçük alanlara sıkıştırılıyor, saldırılardan kaçmaya çalışıyor ve umutsuz insani koşullarla karşı karşıya kalıyor.

-Saldırı planladığından şüphelenilen dört Hamas üyesinin Almanya ve Hollanda'da gözaltına alındığı bildirildi. Soruşturmacılara göre Hamas’ın silahlı kanadının bir lideriyle irtibat halinde olan bu dört kişi Avrupa'daki Yahudi kurumlarına saldırmak istiyordu.

-İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant perşembe günü yaptığı açıklamada savaşın "birkaç aydan fazla süreceği" uyarısında bulunurken, "Hamas'ı yenip yok edeceğiz" dedi.

-Beyaz Saray'ın İsrail ile Hamas arasındaki savaşın "mümkün olan en kısa sürede sona erdirilmesi" çağrısında bulunmasının ardından Joe Biden, perşembe günü İsrail'i Gazze'deki sivilleri daha iyi korumak için daha fazlasını yapmaya çağırdı.