Gazze’de 10 bin 300’ü aşkın ölü: BM’den ‘çocuk mezarlığı’ uyarısı

Hamas Sağlık Bakanlığı Gazze Şeridi’nde 7 Ekim’den bu yana öldürülenlerin sayısının 10 bin 328’e çıktığını duyururken, BM Gazze’nin “çocuk mezarlığı haline geldiğini” belirtti.

Filistin Hamas Sağlık Bakanlığı salı günü yaptığı açıklamada, savaşın başladığı 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'nde İsrail bombardımanlarında 10 bin 328 kişinin öldüğünü duyurdu.

Bakanlığa göre, ikinci ayına giren savaşta 4 binden fazlası çocuk olmak üzere ölenlerin çoğunluğu sivillerden oluşuyor.

BM: ÇOCUK MEZARLIĞINA DÖNÜŞTÜ

BM Genel Sekreteri Pazartesi günü yaptığı açıklamada, İsrail ile Hamas arasındaki savaşın yol açtığı "felaketin" insani ateşkes ihtiyacını "her geçen saat daha da acil hale getirdiğini" belirterek, özellikle Gazze'nin "çocuklar için bir mezarlık" haline gelmesinden üzüntü duyduğunu ifade etti.

HAMİLE KADINLAR ÖZELLİKLE RİSK ALTINDA

İnsani kriz derinleşirken sahadaki STK'lar felaket bir durumdan bahsediyor. Özellikle İsrail ordusu tarafından Gazze Şeridi'nin geri kalanıyla bağlantısı kesilen bölgenin kuzeyinde gıda ve su tükeniyor.

Sınır Tanımayan Doktorlar'a (MSF) göre Gazze'de her gün 200 kadın doğum yapıyor. MSF Filistin Misyonu Tıbbi Koordinatörü Guillemette Thomas "Artık sağlık tesislerine erişimi olmayan kadınlar evde, yerinden edilmiş kişilerin kaldığı merkezlerde ya da sığındıkları okullarda, karmaşık koşullarda doğum yapmak zorunda kalıyor. Artık güvenli bir şekilde doğum yapamıyorlar" dedi.

Thomas ayrıca içme suyuna erişimin neredeyse imkansız olduğuna ve bu nedenle tüketime uygun olmayan su kullanıldığına dikkat çekerek, "bu durum hamile kadınların ve bebeklerinin sağlığını tehlikeye atıyor" ifadelerini kullandı

NETANYAHU ATEŞKESİ REDDETTİ

Pazartesi gecesi İsrail Başbakanı Bünyamin Netanyahu, İsrail ordusuna göre şu anda ikiye bölünmüş olan Gazze Şeridi'nde ateşkes olasılığını bir kez daha reddetti.

Netanyahu Amerikan ABC News kanalına verdiği mülakatta "Rehinelerimiz serbest bırakılmadan Gazze'de ateşkes olmayacak, genel ateşkes olmayacak" dedi. İsrail'in savaştan sonra Filistin topraklarında "güvenlik için süresiz genel sorumluluk" alacağını belirten Netanyahu, çünkü "güvenlik için bu sorumluluğa sahip olmadığımızda Hamas terörünün patlak verdiğini görüyoruz" diye savundu.