Gazze’de 25 hedefe saldırı, Güvenlik Konseyi toplantıya çağrıldı

İsrail ordusu, Hamas ile bağlantılı askeri 25 hedefe yönelik saldırı düzenlediğini açıkladı.

İsrail ordusu, roket atışlarını gerekçe göstererek Gazze Şeridi’ndeki Hamas bağlantılı askeri 25 hedefe yönelik saldırı gerçekleştirdi. Saldırılar Salı’yı Çarşamba’ya bağlayan gece düzenlendi.

Hedefler arasında roket üretim atölyeleri, insansız hava araçları sığınağı ve askeri alt yapıların olduğu bildirildi. Ölü veya yaralı olup olmadığı henüz netleşmedi.

2014’te Hamas ile yapılan ateşkesten bu yana ilk kez bu düzeyde saldırılar gerçekleşiyor. İsrail ordusu hafta başında İslami Cihad’a yönelik en az 35 hedefe daha saldırı düzenlediğini açıklamıştı.

Ordu tarafından yapılan Salı akşamı yapılan açıklamada, Gazze Şeridi’nden İsrail’e doğru gün içinde 70 dolayında roket ve obüs atışı yapıldığı belirtildi. Bunların bazılarının hava savunma sistemi tarafından önlendiği belirtildi.

İsrail’e göre bu roket atışları, 2014’ten bu yana en yoğun saldırılar oldu. Saldırılarda 3 İsrail askerinin yaralandığı bilgisi verildi.

ABD GÜVENLİK KONSEYİ’Nİ TOPLANTIYA ÇAĞIRDI

İsrail’in büyük ittifakı ABD, roket atışlarına tepki göstererek BM Güvenlik Konseyi’ni bu Çarşamba günü acil toplantıya çağırdı.

ABD’nin BM’deki büyükelçisi Nikki Haley, “Filistinli yöneticilerin Gazze’de yapılanlara izin vermelerinden dolayı hesap vermeleri gerekiyor” diye tehdit etti.

HAMAS VE İSLAMİ CİHAD’DAN ORTAK AÇIKLAMA

Hamas’ın silahlı kanadı ve İslami Cihad da ortak bir açıklama ile İsrail’e yönelik roket atışlarını üstlendi. İki grup arasındaki ortak açıklamalar nadiren yapılıyor.

Açıklamada, roket atışlarının Pazar günü üç İslami Cihad üyesinin İsrail saldırısında hayatını kaybetmesine misilleme olarak yapıldığı belirtildi. Ortak açıklamada “Bu suçlar hiçbir şekilde hoş görülemez” denilerek, tüm seçeneklerin açık olduğu tehdidi yapıldı.

ATEŞKES İDDİASI

Salı akşamı ayrıca İslami Cihad, Filistinli örgütler ile İsrail arasında Mısır’ın arabuluculuğu ile ateşkes anlaşması yapıldığını bildirdi. Ancak İsrail böyle bir anlaşmanın varlığını yalanladı.

İsrail ile Hamas arasında 2008 yılından bu yana üç savaş yaşandı. 2014 yılından beri taraflar arasında ateşkes var. Ancak İsrail kendi topraklarına yönelik saldırı veya tehditleri gerekçe göstererek sistematik saldırılarda bulunuyor.

Mayıs ayı içerisinde ateşkes bir kez daha bozulma noktasına geldi. Filistinli mültecilerin yurtlarına geri dönmesi ve İsrail ablukasına son verilmesi için yapılan gösteriler, 14 Mayıs’ta ABD’nin Kudüs’te büyükelçilik açmasına karşı protestolara dönüştü. Sınır boyunca yaşanan protesto eylemlerine ateş açarak karşılık veren İsrail askerleri en az 121 kişiyi öldürdü, binlercesini yaraladı.