Gazze’de çatışmalar başladı, ateşkes müzakereleri sürüyor

İsrail ile Hamas arasında yedi gün süren ateşkesin ardından çatışmalar yeniden başladı. Ateşkes için müzakereler de devam ediyor.

Hamas Sağlık Bakanlığı’na göre İsrail tarafından cuma sabahından bu yana düzenlenen hava saldırılarında aralarında çocukların da olduğu en az 29 Filistinli öldü.

Hamas’ın perşembe günü Kudüs’te bir otobüs durağında düzenlediği saldırıda ölü sayısı ise 4’e yükseldi. Bazılarının durumu ağır olmak üzere birçok kişi de yaralanmıştı.

Çatışmaların başlamasına rağmen ateşkes için Katarlı ve Mısırlı arabulucuların ateşkesin sürmesi için müzakerelerde bulunmaya devam ettiği bildirildi.

NETANYAHU: HEDEFLERİMİZE ULAŞMAKTA KARARLIYIZ

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisi, bu sabah çatışmaların yeniden başlamasını haklı göstermek için Hamas'ın tüm kadın rehineleri kararlaştırıldığı gibi serbest bırakmadığını ve İsrail’e roket atışı yapıldığını iddia etti.

İsrail’e göre, Hamas ateşkesi uzatmak için yeni rehineler bırakmayı kabul etmedi.

Başbakanlık, "Çatışmaların yeniden başlamasıyla birlikte ısrar ediyoruz: İsrail hükümeti savaş hedeflerini sürdürmeye kararlıdır" dedi.

Açıklamada hedefler şöyle sıralandı: "Rehinelerimizi serbest bırakmak, Hamas'ı ortadan kaldırmak ve Gazze'nin bir daha asla İsrail sakinleri için bir tehdit oluşturmamasını sağlamak.”

DÜNYANIN FARKLI YERLERİNDE HAMAS LİDERLERİNE SUİKAST PLANLARI

Wall Street Journal'ın İsrailli yetkililere dayandırdığı haberine göre Başbakan Binyamin Netanyahu istihbarat birimlerine, Gazze dışında, Türkiye, Katar ya da başka bir yerde yaşıyor olsunlar, örgütün üst düzey liderlerine suikast planları hazırlama talimatı verdi.

İsrail 1970'lerde Münih Olimpiyatları katliamına karışan Filistinli militanlara suikast düzenlemek için bir kampanya başlatmıştı.

GAZZE’DE İNSANİ İHTİYAÇLAR BÜYÜK

Ateşkes sırasında Mısır’dan uzun kamyon konvoylar Gazze Şeridi'ne insani yardımlar ulaştırırken, BM’ye göre halen büyük bir insani yardıma ihtiyaç var.

2,4 milyonluk nüfusun 1,7 milyonu savaş nedeniyle yerinden edildi ve evlerinin yarısından fazlası hasar gördü ya da yıkıldı.

Birkaç yüz bin sivil, çatışmalar nedeniyle harap olan küçük bölgenin kuzeyinden kaçarak güneye sığındı. Binlercesi ateşkesten faydalanarak kuzeydeki evlerine geri döndü ve buradaki bazı bölgelerin kontrolünü ele geçiren İsrail ordusunun koyduğu yasağı görmezden geldi.

Akdeniz'e kıyısı olan dar kara parçası Gazze Şeridi sakinleri için ateşkes aynı zamanda deniz kenarına dönmek, yıkanmak, çamaşırlarını yıkamak ya da balık tutmak için bir fırsat sağladı. Ancak bu durumun geçici olduğunu da biliyorlardı.