Gazze'de çatışmalar yeniden başladı

İsrail ve Hamas birbirlerini ateşkesi bozmakla suçlarken Gazze Sağlık Bakanlığı, İsrail askeri operasyonlarının Cuma sabahı yeniden başlamasından bu yana yaklaşık 200 ölüm ve yaklaşık 600 yaralı olduğunu bildirdi.

İsrail ordusu, ateşkesin sona ermesinden bu yana üst üste ikinci gün Gazze Şeridi'ni bombaladı. Ordu sözcüsü Jonathan Conricus bu sabah, "Şu anda tüm Gazze Şeridi'ndeki Hamas askeri hedeflerini vuruyoruz" dedi. Hamas yönetimindeki Gazze Sağlık Bakanlığı ise İsrail saldırılarının Cuma günü yeniden başlamasından bu yana yaklaşık 200 kişinin öldüğünü ve yaklaşık 600 kişinin de yaralandığını bildirdi.

İsrail ve Filistin hareketi, 240 Filistinli mahkumun serbest bırakılması ve kuşatma altındaki bölgeye daha fazla insani yardımın girmesi karşılığında yaklaşık 100 rehinenin serbest bırakılmasına olanak tanıyan ateşkesin sona ermesinden birbirlerini sorumlu tutuyor.

Hamas, rehineler arasında "mahkumların ve yaşlıların değişimini" ve "İsrail bombalamalarında ölen" İsrailli rehinelerin cesetlerinin İsrail'e teslim edilmesini önerdiğini söyledi. İsrail ordusu ayrıca Cuma günü geç saatlerde Gazze Şeridi'nde esir tutulan 5 rehinenin öldüğünü doğruladı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Cuma günü ateşkesin sona ermesinden kısa bir süre önce Hamas’ı "anlaşmayı ihlal etmekle" ve İsrail'e "roket fırlatmakla" suçladı. 

Hamas hükümetine göre, 7 Ekim'den bu yana İsrail saldırılarında 6 bin 150'den fazlası çocuk olmak üzere 15 binden fazla insan öldü. UNICEF Genel Direktörü Catherine Russell New York'ta yaptığı açıklamada, "Şiddet bu ölçek ve yoğunlukta devam ederse, her gün yüzlerce çocuğun daha öldürülüp yaralanacağını varsayabiliriz" demekle yetindi.

LÜBNAN VE SURİYE'YE İSRAİL SALDIRILARI

İsrail'in kuzey sınırında İsrail ordusu ile Hamas'ın müttefiki Lübnan Hizbullah hareketi arasında da çatışmalar yeniden başladı. Hizbullah, İsrail'in Lübnan'ın güneyindeki bombalamaları sonucu iki üyesinin yanı sıra bir de bir sivilin öldüğünü belirtti. İsrail'e yönelik saldırıların sorumluluğunu da üstlendi.

Gazze’deki ateşkesin sona ermesi ardından İsrail’in, Suriye’ye yönelik hava saldırıları da yeniden başladı. İsrail’in, savaş uçaklarıyla sabaha karşı Suriye’nin başkenti Şam yakınlarına bir hava saldırısı düzenlediği bildirildi. Suriye Savunma Bakanlığı, “Hava savunması, bugün İsrail’in Golan Tepeleri yönünden düzenlediği hava saldırısına karşılık verdi ve atılan füzelerin çoğunu düşürdü” şeklinde açıklamada bulundu. Bakanlık, saldırıda Şam kenti çevresindeki bazı noktaların da hedef aldığını belirtti.

Filistin ajansı WAFA'ya göre İsrail güçleri, Hamas'ın da desteklediği işgal altındaki Batı Şeria'nın farklı bölgelerinde gece operasyonları düzenledi.

136 REHİNE HALA HAMAS’IN ELİNDE

İsrailli yetkililer, çatışmanın başlangıcından bu yana, çoğu kadın ve küçük olmak üzere ateşkes sırasındaki 105 kişi de dahil olmak üzere toplam 110 rehinenin serbest bırakılmasının ardından, Gazze'de Hamas ve diğer bağlantılı gruplar tarafından tutulan 136 rehinenin kaldığını söyledi.

Ateşkesi ilan eden Katar, bombalamaların yeniden başlamasının Gazze'deki "insani felaketi daha da kötüleştirdiği" gerekçesiyle uluslararası toplumu harekete geçmeye çağırdı.

SAĞLIK DURUMU KÖTÜLEŞİYOR

BM'ye göre, halihazırda İsrail ablukası altında olan, evlerin yarısından fazlasının hasar gördüğü veya yıkıldığı ve 1,7 milyon insanın savaş nedeniyle yerinden edildiği bölgede ihtiyaçlar çok büyük. Sağlık durumu kötüleşiyor; Dünya Sağlık Örgütü, Gazze'de yerinden edilmiş kişiler arasında 111 bin akut solunum yolu enfeksiyonu vakası ve 5 yaşın altındaki çocuklarda 36 bin ishal vakası bildiriyor.