Gazze’deki evlerin yarısı yıkıldı ya da hasar gördü

İsrail ile Hamas arasındaki savaş 21’nci gününde devam ederken, İsrail güçleri bir kez daha “hedefli” baskın gerçekleştirdiklerini bildirdi. BM, İsrail bombardımanlarında binaların yaklaşık yüzde 45’inin yıkıldığı ya da hasar gördüğünü açıkladı.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) perşembe günü Gazze'de yeni bir "hedefli baskın" gerçekleştirdiklerini duyurdu.

İsrail ordusu çarşamba gecesi de bölgenin kuzeyinde "tanklarla" bir kara saldırısı gerçekleştirdiğini bildirmişti.

Cuma günü duyurulan baskının "savaş uçakları ve insansız hava araçları" tarafından desteklenen IDF piyadeleri tarafından gerçekleştirildiği ifade edildi.

İsrail ordusu, "Şujayya mahallesinde (Gazze Şehri'nin doğusunda bir yerleşim bölgesi) ve Gazze Şeridi genelinde Hamas terör örgütüne ait terörist hedefleri" vurduklarını iddia etti.

Hamas'ın "tanksavar füze rampalarını, askeri komuta ve kontrol merkezlerini" vurduklarını belirten İsrail ordusu, "Birlikler faaliyetin sonunda bölgeyi terk etti” diyerek kendi cephelerinde herhangi bir yaralanma olmadığını ifade etti.

7 BİNİ AŞKIN KİŞİ ÖLDÜ

Savaş 7 Ekim’de Hamas’ın İsrail’e yönelik kapsamlı saldırısı ile başladı. İsrail, 7 Ekim’den bu yana Gazze’yi aralıksız bir şekilde bombalıyor. Perşembe günü Hamas Sağlık Bakanlığı tarafından verilen son bilançoya göre yaklaşık 3 bini çocuk olmak üzere 7 bini aşkın kişi öldü, 20 bine yakın kişi de yaralandı.

EVLERİN YÜZDE 45’İ YIKILDI YA DA HASR GÖRDÜ

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'ne (OCHA) göre Gazze Şeridi'ndeki evlerin yaklaşık yüzde 45'i "hasar görmüş ya da yıkılmış"durumda. BM kurumu, Hamas tarafından kontrol edilen bölgenin Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından sağlanan rakamlara dayanarak 16 binden fazla evin tamamen yıkıldığını belirtiyor.

OCHA, 1,4 milyon insanın iç göçe maruz kaldığını belirtirken, kendilerine bağlı tesislerde 640 binden fazla insanın barındığını kaydetti.

HAMAS REHİNELERİN BIRAKILMASI İÇİN ATEŞKES İSTEDİ

Öte yandan rehinelere ilişkin tartışmalar ve pazarlıklar sürüyor. Bir Hamas temsilcisi bir Rus gazetesi Kommersant’a verdiği demeçte ateşkes olmadan rehinelerin serbest bırakılmayacağını söyledi

İsrail ordusuna göre 7 Ekim’den bu yana Hamas’ın elinde yaklaşık 220 rehine bulunuyor. Bir anne ve 17 yaşındaki kızı olmak üzere iki kadın Katar'ın arabuluculuğunun ardından 20 Ekim'de serbest bırakıldı. Yaşları 85 ve 79 olan diğer iki kadın ise 24 Ekim'de serbest bırakıldı.

Hamas temsilcisi Ebu Hamid,7 Ekim'de savaş başlar başlamaz Hamas'ın "sivil tutukluları" serbest bırakma niyetini beyan ettiğini, ancak çeşitli Filistinli silahlı gruplar tarafından zorla Gazze'ye götürülenlerin tamamının bulunması için zamana ihtiyaç olduğunu söyledi.

Hamas temsilcisi bu görevi yerine getirmek için sakin bir ortama ihtiyaç olduğunu belirtirken, "İsrail bombardımanları şu ana kadar 50 tutukluyu öldürdü" diye ekledi.