Gazze nüfusunun dörtte biri açlık tehlikesiyle karşı karşıya

Birleşmiş Milletler (BM) açlık izleme sistemi tarafından hazırlanan bir rapora göre Gazze Şeridi’nde yarım milyon insan açlık tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor.

Yarım milyon insan, Hamas tarafından yönetilen Gazze Şeridi’nde nüfusun neredeyse dörtte birine denk geliyor.

BM açık izleme sistemine göre mevcut durumda yarım milyon insan açlık tehlikesi ile karşı karşıya ancak, önümüzdeki altı hafta içinde 2.4 milyonluk nüfusun tamamı aynı duruma düşebilir.

BM'nin insani yardım operasyonlarından sorumlu başkanı Martin Griffiths X hesabında, “Haftalardır böylesi bir yoksunluk ve yıkımla geçen her günün Gazze halkına daha fazla açlık, hastalık ve umutsuzluk getireceği uyarısında bulunuyoruz” dedi. Griffiths, "Savaş sona ermeli” çağrısında bulundu.

YENİ BİR ATEŞKES Mİ?

Öte yandan Kasım ayı sonunda Hamas’ın elindeki 105 rehine ve İsrail’in hapsettiği 240 Filistinlinin serbest bırakılması ile Gazze'ye daha fazla yardım ulaştırılmasını sağlayan bir haftalık ateşkesin ardından yeni bir ateşkese varılması için çeşitli cephelerde müzakereler yürütülüyor.

Doha'da yaşayan Hamas lideri İsmail Haniye, arabuluculuk rolü üstlenen Mısırlı yetkililerle görüşmek üzere Kahire'de bulunuyor. Hamas'la birlikte savaşan ve rehineleri elinde tutan bir diğer İslamcı hareket olan İslami Cihad'ın lideri Ziyad El Nakhala'nın da önümüzdeki günlerde Kahire'ye geçmesi bekleniyor. İsrail diğer iki arabulucu olan Katar ve Amerika Birleşik Devletleri ile diyalog halinde.

Hamas rehineler konusunda herhangi bir müzakere yapılmadan önce çatışmaların durdurulmasını talep ediyor. İsrail ise Hamas "ortadan kaldırılmadan" ateşkes yapılmasını reddediyor. Üst düzey bir İsrailli yetkili "geçen hafta iki kez Katarlılarla yapılan görüşmelerin" ardından "bir tür ilerleme" kaydedildiğini bildirdi.

GAZZE ŞERİDİ’NDE 20 BİNİ AŞKIN ÖLÜ

Hamas Sağlık Bakanlığı'nın son bilançosuna göre, 7 Ekim'den bu yana İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki askeri operasyonlarında en az 8 bini çocuk ve 6 bin 200'ü kadın olmak üzere en az 20 bin kişi hayatını kaybetti. Ayrıca 52 bin 600 kişi de yaralandı. BM'ye göre İsrail saldırıları 1.9 milyon kişiyi; yani nüfusun yüzde 85'ini yerinden etti.

139 İSRAİL ASKERİ ÖLDÜ

Gazze'de İsrail kara harekâtının başladığı 27 Ekim’den bu yana toplam 139 İsrail askeri öldürüldü. İsrail'de 7 Ekim'de Hamas tarafından düzenlenen saldırıda çoğu sivil olmak üzere bin 200 kişi hayatını kaybetti ve İsrail makamlarına göre saldırı günü kaçırılan yaklaşık 240 rehineden en az 129'u hala Gazze'de tutuluyor.