Gazze savaşı: İsrail Han Yunus’un boşaltılmasını istedi

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin güneyindeki en büyük yerleşim yeri olan Han Yunus kasabanın yaklaşık yüzde 20’sini kapayan bir bölgenin “derhal boşaltılması” emrini verdiğini açıkladı.

Han Yunus, Gazze Şeridi’ndeki çatışmalar nedeniyle yerlerinden edilen çok sayıda Filistinlinin sığındığı yerleşim yerlerinden biri durumunda.

OCHA’ya göre İsrail ordusu, Han Yunus kasabasının "yaklaşık yüzde 20'sini kapsayan" bir bölgenin "derhal boşaltılması" emrini verdi.

Ocha, "Tahliye emrinden kaynaklanan yerinden edilmenin boyutu belirsiz" dedi.

BM kurumuna göre, iki ay önce İsrail saldırısı başlamadan önce 111 binden fazla kişinin yaşadığı bölgede şu anda çatışmalardan kaçmak için 32 kampa sığınan yaklaşık 141 bin Filistinli bulunuyor.

TÜNEL SAVAŞI

Öte yandan hava saldırıları ve ardından kara operasyonunun ardından Gazze Şeridi'nde savaş artık yeraltında da savaş yaşanıyor.

İsrail ordusu Gazze Şehrinde Hamas hareketinin "üst düzey liderleri" tarafından kullanılan bir tünel ağı keşfettiklerini iddia etti.

Ordu tarafından yayınlanan görüntülere göre, bu tünel ağı Gazze'deki "üst düzey Hamas liderlerine ait sığınakları, ofisleri ve daireleri” birbirine bağlıyor.

Görüntülerde askerler bir evin bodrum katına girerken görülüyor, buradan uzun bir tünele ve ardından mobilyalarla döşenmiş bir odaya ulaşılıyor.

Orduya göre, bu şebeke "dükkanların, hükümet binalarının, konutların ve bir okulun hemen yakınında" bulunuyor.

ATEŞKES OLACAK MI?

Çarşamba günü İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, rehineleri kurtarmak için çatışmalara son verilmesini talep eden Hamas’ı "ortadan kaldırmadan", savaşta herhangi bir ateşkesi reddetti.

BM’DE OYLAMA ERTELENDİ

Pazartesi gününden bu yana yaşanan birçok ertelemenin ardından çarşamba günü BM Güvenlik Konseyi, Gazze'de felaket haldeki insani durumun iyileştirilmesini amaçlayan yeni bir karar tasarısına ilişkin oylamayı bir kez daha erteledi.

20 BİN ÖLÜ

Hamas Sağlık Bakanlığı'nın 20 Aralık’ta verdiği son bilançoya göre, 7 Ekim'den bu yana İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki askeri operasyonlarında en az 8 bini çocuk ve 6 bin 200'ü kadın olmak üzere 20 bin kişi hayatını kaybetti. Ayrıca 52 bin 600 kişi de yaralandı.

115 İSRAİL ASKERİ ÖLDÜ

İsrail ordusuna Gazze'de kara harekâtının başlamasından bu yana toplam 115 İsrail askeri öldürüldü. İsrail'de 7 Ekim'de Hamas tarafından düzenlenen saldırıda çoğu sivil olmak üzere bin 200 kişi hayatını kaybetti ve İsrail makamlarına göre saldırı günü kaçırılan yaklaşık 240 rehineden en az 129'u hala Gazze'de tutuluyor.