Gazze savaşında 69. gün: Ölü sayısı 18 bin 787’ye çıktı

Hamas Sağlık Bakanlığı’na göre Gazze Şeridi’nde 7 Ekim’den bu yana İsrail bombardımanlarında 18 bin 787 kişi hayatını kaybetti.

Gazze’deki savaş 69’uncu gününde yoğun bombardımanlarla sürüyor. Gazze Şeridi’nin denetimini elinde bulunduran Hamas’a bağlı Sağlık Bakanlığı ölü sayısının 18 bin 787’ye çıktığını açıkladı. Hamas’a göre 50 bin 887 kişi de yaralandı.

SON GELİŞMELER

-Filistinli mültecilere yardım etmekle görevli BM kurumu UNRWA,  perşembe günü X'te yaptığı açıklamada "insani yardımın güneye geçemeyen artık ulaşamadığını" bildirdi. Kurum, "Ödeme yapabilecek olanlar için bile artık yiyecek yok" dedi.

-İsrail ordusu perşembe günü X hesabında yaptığı açıklamada Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Kamal Adwan hastanesinde "onlarca teröristi" tutukladığını iddia etti. Ordu tarafından yayınlanan birkaç videoda binadan çıkan, bazıları çıplak göğüslü, kollarını havaya kaldırmış, ateşli silahlarını yere bırakmış ve İsrail askerlerinin eşliğinde uzaklaşan kişiler görünüyor.

-İsrail ordusu perşembe sabahı yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi'nde kara harekâtının başlamasından bu yana 10'u Salı günü olmak üzere 116 İsrail askerinin öldürüldüğünü bildirdi. Ordu, askerlerin birçoğunun dost ateşiyle öldürüldüğünü belirtti.

-Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İsrail ordusunun Hamas'a karşı yürüttüğü saldırılar kapsamında bombaladığı Gazze Şeridi'ndeki durumu "felaket" olarak nitelendirdi ve Ukrayna'daki durumla kıyaslanamayacağını savundu.

-Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü'ne göre, İsrail-Hamas çatışmasının başladığı 7 Ekim'den bu yana Orta Doğu'da 63 gazeteci "yaptıkları işle açık bir bağlantısı olmaksızın öldürüldü".

-Çarşamba günü Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık, Hamas’ın finansmanıyla mücadele etmek istediklerini duyurarak Hamas yetkilileri ve bağlı kuruluşlarına yönelik yeni bir dizi yaptırım açıkladı. Bu, savaşın başlamasından bu yana Washington tarafından kararlaştırılan dördüncü yaptırım paketi oldu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Çarşamba günü yaptığı açıklamada "Sonuna kadar gideceğiz, zafere kadar, daha azı değil" dedi.

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen de derhal ateşkes yapılmasını reddetti.  Cohen, "İsrail, uluslararası destek olsun ya da olmasın Hamas'a karşı savaşı sürdürecektir" dedi.

-Hamas'ın Katar'da bulunan siyasi bürosunun başkanı İsmail Haniye televizyonda yaptığı bir konuşmada "Hamas ya da direniş hareketleri olmadan Gazze'de ya da Filistin davasıyla ilgili herhangi bir düzenleme hayaldir" dedi.

-Hamas'ın bir diğer üst düzey yetkilisi Musa Ebu Marzuk ise verdiği bir röportajda Hamas'ın "şu anda Mahmud Abbas liderliğindeki Filistin Kurtuluş Örgütü'nün (FKÖ) resmi tutumunu izlemesi ve İsrail'in varlığını tanıması" gerektiğini belirtti.