Gazze savaşında son durum

Gazze’deki savaş 68’inci gününde devam ederken, insani bilanço giderek ağırlaşıyor. BM, Gazze’yi “yeryüzündeki cehennem” olarak tasvir ederken, ABD de İsrail’i eleştirdi.

Hamas’ın 7 Ekim'de Gazze Şeridi'nden İsrail topraklarına yönelik saldırısıyla tetiklenen yeni savaş 68 gündür devam ediyor.

Gazze savaşına ilişkin son gelişmeler şöyle:

- İsrail ordusu, saldırıların başlamasından bu yana Gazze Şeridi'nde 115 askerin öldüğünü açıkladı.

- Salı günü, Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yaşanan çatışmalarda 10 askerin ölmesi, İsrail ordusunun 27 Ekim'de başlattığı geniş çaplı kara operasyonunun en ölümcül günü oldu.

-Lübnanlı Hizbullah, savaşçılarından birinin Lübnan'ın güneyindeki Kfar Kila'da öldüğünü duyurdu ancak ne zaman öldürüldüğünü belirtmedi. Lübnan medyasına göre çatışmaların başlamasından bu yana Şii partisinden öldürülenlerin sayısı 101’e çıktı.

- BM Genel Kurulu, Salı günü Gazze'de "acil insani ateşkes" çağrısında bulunan ve bağlayıcı olmayan bir kararı 153 lehte, 10 aleyhte ve 23 çekimser oyla kabul etti. Hamas, bu metinde kınanmadı, bu durum ABD ve İsrail'i şaşırttı.

- Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Abul Gheit'e göre, karara destek veren çoğunluk, "Güvenlik Konseyi'nin değil, bu çağrı lehindeki resmi uluslararası kamuoyunun gerçek tutumunu yansıtmaktadır."

İnsani kriz:

- Hamas Sağlık Bakanlığı, Salı günü İsrail bombardımanlarında çoğunluğu kadın ve 18 yaş altı olmak üzere 18 bin 412 kişinin öldüğünü bildirdi.

- Sağlık Bakanlığı, çocuk aşı stoklarının "tükendiği" uyarısında bulundu. Bu durum, özellikle kalabalık kamplarda yaşayan yerinden edilmiş kişiler arasında feci etkilere yol açabilir.

- Gazze Şeridi'nde 2,4 milyon nüfusun yüzde 85'i -çoğu 7 Ekim'den bu yana birkaç kez olmak üzere- yerinden edilirken, bombardımanlar nedeniyle mahalleler bir bütün olarak yıkıldı.

-BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi'ne (OCHA) göre, enkaz altında kalan çok sayıda insan hâlâ kayıp.

Uluslararası tepkiler:

- BM Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu UNRWA Başkanı Philippe Lazzarini'ye göre, çatışmanın yoğunlaşması, Gazze Şeridi'ni halk için "yeryüzünde cehenneme" çevirdi.

- Sosyal medyada paylaşılan görüntüler, Salı günü Gazze'nin kuzeyinde bir UNRWA okulunun imha edildiğini gösterdi. Bu eylem "canavarca" olarak nitelendirildi.

- Geleneksel olarak İsrail'in sadık bir destekçisi olan ABD Başkanı Joe Biden, Salı günü İsrail hükümetini Filistinlilerle yaşanan çatışmaya "iki devletli" bir çözüm bulunmasına karşı çıktığı için eleştirdi. Biden ayrıca Gazze'ye yönelik "ayrım gözetmeyen bombardıman" nedeniyle İsrail’e uluslararası desteğin erozyona uğradığı uyarısında bulundu.

- Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Çarşamba günü Batı Şeria'daki "aşırılık yanlısı" Yahudi yerleşimcilere karşı yaptırım uygulanmasından yana olduğunu belirtti.

- AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Borrell, pazartesi yaptığı açıklamada İsrail işgali altındaki Batı Şeria'da Filistinlilere şiddet uygulayan Yahudi yerleşimcilere karşı yaptırımlar önereceğini söyledi.