Gazze savaşında son durum

Gazze savaşı 79’uncu gününde devam ederken İsrail ordusu operasyonlarını Gazze’nin güneyinde özellikle de Han Yunus’ta yoğunlaştırdıklarını bildirdi.

İsrail ordu sözcüsü Jonathan Conricus, Amerikan Fox News kanalına yaptığı açıklamada, "Gazze Şehri'nden sonra güneye dönüyoruz ve ana operasyonlarımızı Hamas'ın bir diğer kalesi olan Han Yunus'a odaklıyoruz" dedi.

ABD ise İsrail'i açlık tehdidi altındaki sivilleri korumak için daha fazlasını yapmaya çağırdı. Beyaz Saray'a göre ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde "sivil halkın korunmasına yönelik hayati ihtiyacı vurguladı".

ABD Başkanı, İsrail ile Filistinli İslamcı hareket arasında "ateşkes çağrısında bulunmadığını" belirtti.

ÖLDÜRÜLEN İSRAİL ASKERLERİNİN SAYISI 154’E ULAŞTI

İsrail ordusu sözcüsü Daniel Hagari'nin X üzerinde yaptığı açıklamaya göre Gazze'de 8 İsrail askeri daha öldürüldü. Böylece İsrail'in 20 Ekim'de Filistin bölgesinde başlattığı kara harekâtından bu yana öldürülen toplam İsrail askeri sayısı 154’e çıktı.

Gazze Şeridi’nin denetimini elinde bulunduran Hamas, insani yardıma ilişkin BM kararının ateşkes çağrısında bulunmaması üzerine yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'nde aralıksız sürdürdüğü bombardıman ve kara operasyonlarında son 24 saat içinde 200'den fazla Filistinlinin öldüğünü duyurdu.

YARGISIZ İNFAZ SUÇLAMASI

Hamas, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye’de İsrail'in kara operasyonu sırasında öldürülen ve bazılarının "infaz edildiğini" söylediği onlarca Filistinlinin cesedinin bulunduğunu belirtti.

Hamas, “yargısız infaz” suçlaması ardından İsrail’e karşı uluslararası bir soruşturma başlatılması çağrısında bulundu.

Basın açıklamasına göre "İsrail işgal ordusu Gazze şehri ve kuzey vilayetlerinde 137 Filistinli sivili yargısız infaz ettiği.”

İNSANİ FELAKET

Gazze Şeridi’nde insani felaket de giderek derinleşiyor. BM'ye göre hastanelerin çoğu çalışmıyor ve nüfusun yüzde 85'ini temsil eden 1.9 milyon kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı. Birleşmiş Milletler'e göre önümüzdeki altı hafta içinde, 362 km2'lik bu küçük bölgede yaşayan 2.4 milyon kişinin tamamı, kıtlığa bile yol açabilecek yüksek düzeyde gıda güvensizliği çekecek.

KIZILDENİZ'DE GEMİLERE SALDIRILAR

Yemenli Husi isyancılarına göre, Kızıldeniz'de Husilerin Gazze'ye destek amacıyla deniz trafiğine yönelik saldırıları devam ediyor.

Pentagon'a göre cumartesi akşamı Kızıldeniz'deki bir Amerikan savaş gemisi, kendisini hedef alan ve "Husiler tarafından kontrol edilen bölgelerden" gönderilen dört insansız hava aracını düşürdü. Daha önce AFP'ye göre bir Japon kimyasal tankerinin Hindistan açıklarında "İran'dan ateşlenen bir saldırı dronu" tarafından vurulduğu bildirilmişti.

İsrail ile Hamas arasında 7 Ekim'de başlayan savaştan bu yana ticari gemilere yönelik bu saldırılar yaşanıyor.