Gazze savaşında son durum

Gazze Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı son bilançoya göre 7 Ekim’den bu yana İsrail saldırılarında ölü sayısı 23 bine yaklaştı.

Hamas Sağlık Bakanlığı, İsrail saldırılarının en az 22 bin 835 can aldığını açıkladı.

Bakanlık 7 Ekim’den bu yana 58 bin 166 Filistinlinin de yaralandığını bildirdi.

Bombardımanlar Gazze’de tüm mahalleleri yerle bir ederken, nüfusun yüzde 85'ini yerinden etti ve BM'ye göre felaket boyutunda bir insani krize yol açtı.

İKİ GAZETECİ DAHA ÖLDÜRÜLDÜ

Pazar günü, Katar kanalı El Cezire için çalışan iki gazeteci, Refah’ta araçlarına yapılan bir saldırı sonucu öldürüldü. Yetkililere göre AFP için çalışan serbest kameraman Mustafa Thuraya ve El Cezire kanalı için çalışan gazeteci Hamza Wael Dahduh'un bir arabada seyahat ederken öldürüldü. Gazetecileri Koruma Komitesi'ne göre, 7 Ekim'de Gazze Şeridi'nde İsrail- Hamas savaşının başlamasından bu yana 31 Aralık itibariyle en az 77 gazeteci ve medya çalışanı öldürüldü. Bu gazetecilerin 70'i Filistinli, dördü İsrailli ve üçü Lübnanlıydı.

BATI ŞERİA

1967'den beri işgal altında olan Batı Şeria'da da şiddet neredeyse yirmi yıldır görülmemiş bir düzeye ulaştı. Ramallah'taki Filistin Sağlık Bakanlığı'na göre Pazar günü İsrail saldırılarında Cenin'de (kuzey) 8 Filistinli öldürüldü.

İsrailli bir kadın polis, Cenin'deki bir askeri operasyon sırasında aracının yakınında patlayan bir bomba sonucu öldü. Ramallah yakınlarındaki çatışmada da İsrailli bir sivil öldürüldü.

Pazar akşam saatlerinde İsrail polisi, Kudüs yakınlarında bir arabaya düzenlenen saldırıya müdahale eden görevlilerin açtığı ateş sonucu bir çocuğun öldüğünü doğruladı.

SON HASTANELERDEN BİRİ DAHA TAHLİYE EDİLDİ

Uluslararası insani yardım kuruluşları, çatışmalar nedeniyle Gazze Şeridi'nde hala kısmen faaliyette olan son hastanelerden birini tahliye etmek zorunda kaldıklarını bildirdi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Deyr el-Belah'ta El Aksa hastanesinden 600'den fazla hastanın "çatışmaların yoğunlaşması" nedeniyle binayı terk etmek zorunda kaldığını açıkladı.

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) personeli de yoğun bakım ünitesinin vurulması ardından aynı hastaneyi terk etmişti.

BLINKEN’İN BÖLGE TURU

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in pazartesi akşamı, Lübnan-İsrail sınırında gerilimin yükseldiği ve bölgesel bir çatışma korkusunun arttığı bir ortamda Gazze'deki savaşla ilgili sert görüşmeler yapmak üzere İsrail'e gelmesi bekleniyor.

Blinken, Salı gününden itibaren İsrailli liderlerle görüşmelerde bulunacağı Tel Aviv'e inmeden önce Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan'dan geçecek. Bu ziyaret, Blinken’in savaşın başlamasından bu yana gerçekleştirdiği dördüncü bölge turu oluyor.