Gazze savaşını anlatan yeni kavram: Domisid

Hamas Sağlık Bakanlığı, İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki saldırılarında ölenlerin sayısının 21 bin 100’ü aştığını bildirdi.

Gazze Şeridi’nin denetimini elinde bulunduran Hamas’a bağlı Sağlık Bakanlığı, 7 Ekim’de savaşın başlamasından bu yana 21 bin 110 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.

Bu bilançoya son 24 saat içinde öldürülen 195 kişinin de sahil olduğu ifade edildi.

Bakanlık, 7 Ekim'den bu yana 55 bin 243 kişinin de yaralandığını bildirdi.

EVLER KASITLI OLARAK YIKILIYOR

Birleşmiş Milletler, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin merkezine ve sivil altyapıya yönelik devam eden bombardımanından duyduğu "derin endişeyi" dile getirdi.

Çatışma bağlamında, uzmanlar evlerin kitlesel ve kasıtlı olarak tahrip edilmesi anlamına gelen "domicide" (domisid) kavramı kullanmaya başladı.

"Domicide" terimi, "domicile" (ev, konut) ve "homicide" (cinayet) kelimelerinin kısaltılmış hali.

Domicide kavramı yirmi yılı aşkın bir süre önce araştırmacılar tarafından üretildi. Evlerin kitlesel ve kasıtlı olarak tahrip edilmesini ifade ediyor.

Bu kavram, İsrail'in Hamas'a karşı yürüttüğü savaş bağlamında yeniden gündeme geldi. Binlerce sivil kurbanın yanı sıra Gazze'deki çok sayıda altyapı saldırıdan etkilendi.

Kasım ayı başında Birleşmiş Milletler, Gazze Şeridi'ndeki evlerin yüzde 45'inin hasar gördüğünü ya da yıkıldığını bildirmişti.

2022 yılında, mevcut çatışma alevlenmeden önce, BM Yeterli Barınma Özel Raportörü, barınmanın uluslararası insan hakları hukuku kapsamında başlı başına bir suç olarak kabul edilmesi gerektiğini belirtmişti.

İsviçreli RTS medyasına göre Fransa'daki Askeri Okul Stratejik Araştırmalar Enstitüsü (IRSEM) Bilimsel Direktörü Julia Grignon, domicide terimin bir gerçekliği adlandırmamıza olanak sağladığını düşünüyor. Grignon, bu kavramın hukuki açıdan hiçbir şey katmadığını ancak "dikkat çektiğini" söyledi.

Arap dünyası uzmanı Myriam Benraad ise yeni terimler kullanmanın uygun olmadığına inanıyor. Benraad, bununla birlikte "Yaşam binalarına yönelik yıkımın boyutu soru işaretleri yaratıyor" diye ekledi.