Geert Wilders hükümet kurmak için ortak bulamıyor

Hollanda'da bir hafta önce gerçekleşen parlamento seçimlerinde zafer elde eden aşırı sağcı lider Geert Wilders, potansiyel bir ortağın koalisyona katılmayı reddetmesiyle hükümet kurmakta zorluk yaşıyor.

Geert Wilders'in Özgürlük Partisi (PVV), parlamentonun alt kanadında 37 sandalye kazanarak beklenenden daha büyük bir başarı elde etti. Ancak, bu başarı hükümet kurmak için gereken 76 milletvekilinden uzak.

Yeni Sosyal Sözleşme (NSC) partisi, olası bir ortak olarak görülüyordu ancak lideri Pieter Omtzigt, PVV ile çoğunluk veya azınlık hükümeti konusunda görüşmelere girmek için bir temel görmediklerini belirterek bu olasılığı reddetti. Omtzigt, PVV manifestosunun Anayasa'ya aykırı tutumlar içerdiğini ve bu nedenle müzakerelere başlamak için bir temel olmadığını belirtti.

Geert Wilders, seçim kampanyası boyunca tutumunu yumuşatmış olsa da, NSC'nin ret kararıyla birlikte hükümet kurma sürecinde zorluklar yaşamaya başladı. Manifestosunda yer alan bazı maddeler, camilerin, Kuran-ı Kerim'in ve Müslüman kadınların başörtüsü takmasının yasaklanması ve Hollanda'nın Avrupa Birliği'nden ("Nexit") çıkışına ilişkin bir referandum düzenlenmesi çağrısını içeriyor.

Wilders, PVV'nin politikalarının "katı ama makul" olduğunu ve tüm Hollandalılara yönelik olduğunu savunuyor.

Wilders’ın Hükümet kurma sürecinde karşılaştığı engeller nedeniyle çoğunluk koalisyonu kuramaması durumunda azınlık hükümeti olasılığını da gündeme getirdi.

Ayrıca seçim sonrası süreç, Wilders tarafından atanan müzakerecinin istifasıyla sekteye uğradı. Analistler, hükümetin 2024 ortalarından önce kurulamayacağını düşünüyor. Mark Rutte'nin 2021 seçimlerinden sonra hükümetini kurması 271 gün sürmüştü.