Gerilla Botan: Burada olduğumuz sürece ilerlemeyecekler

HPG gerillası Akif Botan, Türk devletinin Heftanin’e yönelik işgal saldırıları ve gerillanın direnişini değerlendirdi. Xantur alanındaki gerilla Botan, “Biz olduğumuz sürece de düşman ilerlemeyecek, çünkü biz Xantur’u bırakmayacağız” diyor.

Heftanin’in Xantur alanında “Cenga Heftanin” direnişinde yer alan HPG gerillası Akif Botan, geçen yıl Xantur’a geldiğini söylüyor.

İlk dikkatini çeken şeyin Xantur’un güzelliği olduğunu ifade ediyor. Doğal güzelliğinin yanı sıra gerilla için de uygun bir alan olduğuna dikkat çeken Botan, “Gerillacılık anlamında gerçekten düşmana darbe vurabileceğin fırsatlar tanıyor sana. Burada küçük gruplarla hareket edebilirsin, kendini savunabilirsin, saldırabilirsin” diyor.

16 Haziran’dan bu yana Türk işgal güçleri Xantur’a saldırıyor. Gerilla direnişinin de en sert olduğu alanlardan biri olarak dikkat çekiyor.

Botan, “Xantur’a ilk saldırı olduğunda birinci ve ikinci gece de indirme yapamadılar. Onlar da böyle bir direnişle karşılaşacaklarını düşünmüyorlardı açıkçası” diye anlatıyor.

Botan şöyle devam ediyor: “İndirme yaptıklarında bile çatışma çıktı ve orada büyük bir kayıp verdiler. Sızma şeklinde, küçük gruplarla indirme yaptıkları sabah bile darbe vurduk. Onlar sandılar biz geri çekilmişiz. Boşa çıktılar. Tekniğe olan güvenleri de boşa çıkmış oldu. Askerler de Xantur’a geldiklerinde fark ettiler.”

Gerillanın en çok savaştığı zaman moralli olduğunu belirten HPG gerillası Akif Botan, “Xantur arazisine en çok hakim olan gerilladır, bu yüzden darbe üzerine darbe yiyecektir düşman” diyor.

“Moralimiz sonuna kadar böyle olacak” diye ekleyen Botan, sözlerini şöyle sürdürüyor:

Savaşacağız. Ve moralimiz hiç düşmeyecek. Gerilla en moralli hali zaten savaştığı zamandır ve savaşta olduğu zamandır. Büyük bir irade var, büyük bir azim var. Düşman, direneceğimizi biliyordu ancak bu kadar tekniğe karşı koyacağımızı ve yine de direneceğimizi, geri gitmeyeceğimizi bilmiyordu. Onarca hava saldırısı oldu, belki yüzlerce havan ve obüs Xantur arazisine atıldı, keşifler sürekli gezdi ancak yine de gerilla direndi. Düşman askerlerine şunu diyordu; ‘biz önleri temizledik, gidin savaşın’. Ama askerler araziye çıktığında büyük bir darbeyle karşılaşıyorlardı. Tarihi bir direnişti.”

Türk devletinin korucular ve kontraları öne sürdüğüne de dikkat çeken Botan, şunları anlattı:

“Asker hiçbir zaman burada tek başına gelmedi saldırıya, her zaman korucuları ya da kontraları önlerine katıp geldi. Onları önlerine katmadan da gelmedi. Bu cesarete sahip olmadı asla. Özellikle Şehit Berxwedan tepesinde askerlere ilk darbe vurduğumuzda ağlayanlar vardı. Kendi gözlerimizle gördüğümüz çok gerçeklik vardı. Hala da askerler çok ilerleyemiyorlar. Darbe aldıkları yerden çekiliyorlar. Şimdi de askerlerle birlikte bizim de gücümüz var arazide. Xantur arazisi geniştir, yüksektir, kayalık ve ağaçlarla kaplıdır. Düşman da bu arazidedir, biz de bu arazideyiz. Biz olduğumuz sürece de düşman ilerlemeyecek, çünkü biz Xantur’u bırakmayacağız. Bu hamle belki daha da uzun sürer ama yine de kazanan biz olacağız. Çünkü burası gerillanın yeridir.”

Kadınların direnişte çok büyük rol oynadığını dile getiren gerilla Akif Botan, “Düşmandan hiç korkmadığını görüyorsunuz oysaki düşmanın en fazla yöneldiği ve işkence ettiği de yine de kadın arkadaşlardır. Düşman, kadınlardan daha çok korkuyor” diye kaydediyor.

Botan şunları ekliyor: “Kadın direnişi çok öndeydi. Hem moral anlamında hem de fedai bir şekilde düşmanın üzerine doğru yürümede de kadın arkadaşlar öndeydi. Benim de kendi gözlerimle gördüğüm buydu. Yanınızda bir kadın arkadaş olduğunda onun nasıl savaştığını görüyorsunuz, nasıl öncülük yaptığını ve cesaretini. Düşmandan hiç korkmadığını görüyorsunuz, oysaki düşmanın en fazla yöneldiği ve işkence ettiği de yine de kadın arkadaşlardır. Düşman, kadınlardan daha çok korkuyor.

Şu anda mevzilerde olan tüm arkadaşlara, savaşan tüm arkadaşlara, biz yan yana olmayabiliriz ama ruhumuz birdir. Aynı şey için savaşıyoruz. Fikir ve düşüncemiz, duygumuz birdir.”