Göçmen yasalarını sertleştiren tasarı Fransız Senatosu’nda

Fransız Senatosu, sağ kanat tarafından sunulan ve hükümetin karşı çıkmadığı göç kotaları getiren ve aile birleşimi koşullarını sıkılaştıran göç yasa tasarısının ilk iki maddesini kabul etti.

İlk maddeler sağ ağırlıklı Senato'da tartışmalardan sonra kabul edildi. Ancak 11 Aralık'tan itibaren bu hassas metni inceleyecek olan Ulusal Meclis, yasa tasarısını reddedebilir.

Kabul edilen söz konusu maddeler, tasarının hükümet tarafından sunulan ilk versiyonunda yer almıyordu. Ancak sağ ve merkez sağ metinde düzenleme yaparak daha da sertleştirdi ve hükümet de karşı çıkmadı.

KOTA UYGULAMASI

Yasa tasarısına ilişkin tartışmalar devam ederken sağcıların uzun yıllara dayanan bir talebi olan ilk madde, "Parlamento, önümüzdeki üç yıl boyunca, ulusal çıkarları göz önünde bulundurarak, iltica hariç her ikamet kategorisi için Fransa'da kalıcı olarak yerleşmek üzere kabul edilecek yabancıların sayısını belirler" hükmünü içeriyor. Bu madde uyarınca, aile göçü de kota kapsamına girmeyecek.

Sağ eğilimli ve baskıcı yöntemleri ile tepki toplayan İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, "(Avrupa) Birliği hukuku, üçüncü ülke vatandaşlarının Fransa'ya girişi için kota ya da hacim belirlenmesini engellemez" dedi.

"Burada söz konusu olan sığınmacılara ya da aile birleşimine kota koymak değildir" iddiasında bulunan Darmanin, sol kesimin tepkisini çeken bu hükme, lehte oy kullanmadan "destek" verdiğini açıkladı.

Darmanin, kotalar "ne mutlak bir trajedi ne de her derde deva" derken, "kendi başlarına olumsuz değiller" savunmasında bulundu.

İçişleri Bakanı, "dünyadaki diğer tüm ülkeler gibi Fransa'nın da topraklarında istediği insanları seçme hakkını” savundu.

Madde aynı zamanda Parlamento'da her yıl hükümetin vizelerden sınır dışı tedbirlerine tabi yabancıların sayısına ve verilen oturma izinlerine kadar tüm göç politikasına ilişkin "kılavuz ilkelerini" sunacağı bir tartışma başlatılmasını öngörüyor.

AİLE BİRLEŞİMİ

Solun karşı çıkmasına rağmen Senato, yabancı uyrukluların eşlerini ve çocuklarını Fransa'ya getirmek için başvuruda bulunmalarına olanak tanıyan aile birleşimi koşullarının sıkılaştırılması yönünde de oy kullandı.

Senato tarafından kabul edilen düzenlemeye göre başvurular, 24 ay Fransız topraklarında bulunduktan sonra yapılabilecek. Mevcut durumda bu süre 18 ay olarak belirlenmiş.

Başvuru sahiplerinin ayrıca kendileri ve aile fertleri için sağlık sigortasına sahip olduklarını ve asgari düzeyde Fransızca bildiklerini kanıtlamaları gerekecek.

SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ KARŞI ÇIKIYOR

Aralarında Cimade, Uluslararası Af Örgütü, Dünya Doktorları ve Terre Solidaire'in de bulunduğu çok sayıda dernek, pazartesi günü ortak bir basın toplantısı düzenleyerek yasa tasarısına tepki gösterdi.

Açıklamada "Bu yasa tasarısı toplumu daha güvenli hale getirmekten ziyade bir bütün olarak zayıflatmaktadır. Halk arasında uyuma şiddetle ihtiyaç duyulduğu bir dönemde yabancılara şüpheyle yaklaşılmasına neden oluyor" denildi.

KAMU DÜZENİNİ BOZANLAR…

Hükümetin tasarısında hem aşırı sağın hem de solun tepkisine yol açan maddeler var.

Tasar, şu anda olduğu gibi sadece Devletin temel çıkarlarına karşı işlenen suçlar için değil, "kamu düzenini ciddi şekilde tehdit eden davranışlar durumunda" da sınır dışı etme kısıtlamalarını kaldırmayı amaçlıyor.

SIĞINMACILAR İÇİN ÇALIŞMAYI KOLAYLAŞTIRMAK

Her ne kadar 4. Maddede yer alan bu hüküm nispeten sümen altı edilmiş olsa da, Sağ kesim tarafından şiddetle karşı çıkılıyor. En riskli ülkelerden gelen sığınmacılar derhal çalışabilecek ve Fransızca öğrenmeleri için dil eğitimi alabilecekler.

Her yıl bu ülkelerin bir listesi oluşturulacak. Şu anda en tehlikeli ülkeler arasında Afganistan ve Sudan yer alıyor. Halihazırda yürürlükte olan yasaya göre sığınmacılar başvurularını yaptıktan sonra sadece altı ay çalışabiliyor.

FRANSIZCA DİLİNE HAKİMİYET

İlk ikamet izni için başvuran yabancı uyrukluların asgari düzeyde Fransızca bilgisine sahip olmaları gerekecek. Bu seviye henüz belirlenmemiş. Halihazırda oturma izinleri, başvuru sahibinin cumhuriyet entegrasyon sözleşmesinin bir parçası olarak Fransızca dil kursuna katılmış olması koşuluyla veriliyor, ancak böyle bir zorunluluk yok.

Bununla birlikte, 10 yıllık oturma izninin verilmesi ve Fransız vatandaşlığına erişim için asgari düzeyde Fransızca bilgisi zaten gerekli.

SINIRDIŞILARIN KOLAYLAŞTIRILMASI

Bu yasa tasarısı aynı zamanda Fransa'da kişisel ve ailevi bağları olanlar da dahil olmak üzere yasadışı göçmenlerin sınır dışı edilmesine yetki vermeyi amaçlıyor.

Mevcut durumda yürürlükte olan yasaya göre, Fransa'ya 13 yaşından önce gelmiş olan bir yabancı uyrukluyu, Fransa'da yasadışı olarak bulunsa dahi sınır dışı etmek mümkün değil.

YASADIŞI GÖÇLE MÜCADELE

Tasarı ayrıca yasadışı göçle mücadeleye yönelik bir dizi tedbir getiriyor. Artık belgesiz yabancı uyrukluların rızaları olmadan parmak izlerinin alınması mümkün olacak.

Belgesiz işçi çalıştıran şirketler için 4.000 euroya kadar yeni bir idari para cezası da metinde yer alıyor. İnsan kaçakçıları ve "uyku tacirlerine" yönelik cezalar da arttırılıyor.