Güney Çin Denizi’nde ABD ve Çin arasında gerilim

Güney Çin Denizi’nde Amerikan ve Çin deniz kuvvetleri karşı karşıya geldi. Çin yönetimi, ABD’yi uyardı.

 

Çin ordusuna bağlı hava ve deniz birlikleri, Amerikan savaş gemisi Preble’ye, yaklaştığı Scarborough resifinden uzaklaşması emrini verdi.

Deniz üstündeki kayalık Scarborough, Filipinler’in 230 kilometre uzağında bulunuyor. Çin, Filipinler ve Tayvan, Scarborough’ta hak iddia ediyor.

Çin Savunma Bakanlığı sözcüsü Li Huamin, “ABD’nin bu eylemi hem Çinli hem de Amerikalı gemiler ve savaş gemilerinin güvenliğini tehlikeye atıyor, Çin’in egemenliği ve güvenliğini zan altına alıyor” dedi. Sözcü, tepkilerini sıkı bir şekilde ileteceklerini ifade edeceklerini bildirdi.

ABD Deniz Kuvvetleri, Çin’in komşuları karşısındaki adalar ve resiflerin neredeyse tamamında hak iddia etmesine karşılık, Güney Çin Denizi’nde düzenli olarak operasyonlar yürütüyor.

Son iki operasyon, ABD ile Çin arasında ticari gerilimin tırmandığı bir döneme denk geldi. ABD Başkanı Donald Trump, Çin’den gelen çok sayıda ürüne ek gümrük vergisi koydu. Pekin yönetimi de aynı türden yanıt verdi. Vietnam, Brunei ve Malezya hükümetleri de Güney Çin Denizi’nde başka sektörlerde hak iddia ediyor.