Güney Afrika’da krizden çıkış 5 yıl alabilir

Milyonlarca AIDS vakasının yanı sıra şimdi de Covid-19 salgınıyla boğuşan Güney Afrika Cumhuriyeti’nde salgının neden olduğu ekonomik krizin aşılmasının en az 5 yılı bulabileceği ve yoksulluğun artacağı bildiriliyor.

Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre 2018’de 57 milyon olan Güney Afrika nüfusunun yüzde 13,5’i yani 7,7 milyonu HIV virüsü taşıyıcısı idi. Buna ek olarak halen süren Covid-19 salgınında şimdiye kadar tespit edilen vaka sayısı 600 bini aşarken, 13 bin kişi de yaşamını yitirdi.

EKONOMİ YÜZDE 7 KÜÇÜLECEK, YOKSULLUK ARTACAK

Afrika kıtasının en sanayileşmiş ülkesi olan Güney Afrika Cumhuriyeti’nde Covid-19 salgınının neden olduğu ekonomik krizin etkileri de oldukça ağır olacak. Dünya Bankası tahminlerine göre ülke ekonomisi bu yıl sonuna kadar 2019’a oranla yüzde 7 oranında küçülecek. Ancak dünyanın birçok ülkesinde 2021’den itibaren ekonomide toparlanma beklenirken, Güney Afrika için bu sürecin daha uzun sürebileceği bildiriliyor.

İŞSİZLİK ARTACAK, ORTA SINIF ‘HASSAS KATEGORİYE’ DÜŞECEK

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından yayınlanan son rapora göre, ülke ekonomisindeki toparlanma ancak 2024 yılında mümkün olabilecek. Raporda, Güney Afrika’da son 10 yılda ekonominin oldukça yavaş büyüdüğü, kamu gelirlerinin azaldığı ve işsizliğin yüzde 30’lara çıktığı hatırlatıldı. Raporda, ekonominin 2024’e kadar ‘ağır bir biçimde toparlanacağına’ yer verilirken, aşırı yoksulların oranının üçte iki oranında artabileceği ifade edildi.

UNDP, Güney Afrika’daki krizin orta sınıfın üçte birinin ‘hassas haneler’ kategorisine düşmesine neden olacağını da öngörüyor.

Salgının özellikle son iki ayda hızla yayıldığı Güney Afrika’da şirketlerin beşte ikisinin krizden dolayı iflas riskinin olduğu savunuluyordu. Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, nisan ayında krizle mücadele için şirketler ve yoksullara verilmek üzere 500 milyar Rand (24 milyar Euro) değerinde bir yardım planını hayata geçirmişti. Ancak uzmanlar, ülkenin milli gelirinin yüzde 5’ine denk gelen bu yardımların yeterli olmayacağını düşünüyor.

Son yıllardaki araştırmalar, ülkedeki gelir adaletsizliğinin sonucu olarak nüfusun yarısından fazlasının aylık 40-50 dolar gelir düzeyinin altında yaşadığını gösteriyordu.