Güney Kore eski cumhurbaşkanına 35 yıl hapis

Güney Kore’de yolsuzluk ve yetkiyi kötüye kullanma skandalı ardından görevden alınan eski cumhurbaşkanı Park Geun-hye hakkında 35 yıl hapis istendi.

Güney Kore savcılığı, eski cumhurbaşkanı hakkında 35 yıl hapis cezası istedi. Ülkenin ilk kadın cumhurbaşkanı olan Park Geun-hye ve danışmanının büyük şirketlerden rüşvet aldığı yönünde bilgilerin ortaya çıkması ve dev gösterilerden sonra 2017 yılında görevden alınmıştı.

Geun-hye, 2018 yılında yolsuzluk, yetki suiistimali, seçim yasasını ihlal ve ulusal istihbarat servisi fonlarını zimmetine suçlamalarıyla 32 yıl hapse mahkum edilmişti.

Eski cumhurbaşkanının Seul’daki yüksek mahkemeye yaptığı itiraz üzerine savcılık bu kez 35 yıl hapis isterken, daha önce verilen 20 milyar wonluk para cezasının da 33,3 milyar wona (24,5 milyon euro) çıkarılmasını talep etti.

Eski cumhurbaşkanı iki yılı aşkın bir süredir adli prosedürlere dahil olmayı reddederken, itiraz davası duruşmasını da boykot etti.

Yüksek mahkeme kararını 10 Temmuz’da verecek. Skandal, Güney Koreli Samsung gibi büyük şirketler ile siyasi iktidar arasındaki ilişkileri ortaya çıkarmıştı.