Güney Yemen, özerklik ilanından vazgeçti

Yemen’in güneyindeki isyancılar, ilan ettikleri özerklikten vazgeçerek, Riyad anlaşmasını uygulamaya hazır olduklarını bildirdi.

Güney Geçiş Konseyi (GGK) sözcüsü Nizar Haytam, Twitter üzerinde yaptığı açıklamada GGK’nin Ryat anlaşmasının uygulanmasını sağlamak amacıyla “özerklik ilanından vazgeçtiğini” belirtti.

Suudi Arabistan’a sürgün olan Yemen Cumhurbaşkanı Abd Rabbu Mansur Hadi, Haziran sonunda isyancıları iktidar paylaşımı anlaşmasına uymaya çağırmıştı.

Şii Husilere karşı prensipte ittifak olan hükümet güçleri ile Güney Geçiş Konseyi arasındaki çatışma, savaş içinde savaş olarak değerlendiriliyor. GGK, geçen Nisan ayında özerklik ilan etmişti.

Riyad anlaşması ise Kasım 2019’da imzalanmıştı. Bu anlaşma ülkenin güneyinde hükümet ile isyancılar arasında iktidar paylaşımını öngörüyor. Anlaşma şimdiye kadar hayata geçirilmedi.

Haziran sonunda Suudi Arabistan öncülüğündeki askeri koalisyon, desteğindeki hükümet yanlısı güçler ile Güneyli güçler arasındaki çatışmalara son verilmesi için yapılan ateşkesi gözetmek için Suudi gözlemciler konumlandırdı.

Savaş içinde savaş, ülkede zaten var olan krizi daha da karmaşık hale getirdi.

Temel çatışma 2014’ten beri İran destekli Husi milisleri ile Arap Koalisyonu destekli hükümet güçleri arasında yaşanıyor. Husiler, başkent Sana dahil ülkenin özellikle kuzey kesimlerini kontrolünde tutuyor. Arap Koalisyonu destekli cephede de derin bölünmeler vardı.