Güney Yemen, Riyad müzakerelerine katılımını askıya aldı

Güney Yemen Geçiş Konseyi, hükümet ile iktidar paylaşımı üzerine Riyad’da öngörülen müzakerelere katılımını askıya aldığını duyurdu.

Güney Geçiş Konseyi (STC) yazılı bir açıklama ile Suudi Arabistan makamlarını, Riyad barış anlaşmasının hayata geçirilmesi için mevcut istişarelere katılmayacakları konusunda bilgilendirdiklerini duyurdu.

Riyad anlaşması geçen yılın sonunda kabul edilmişti. Anlaşma STC ile Suudi destekli hükümeti yakınlaştırmayı hedefliyor. Her ikisi de İran destekli Şii Husilere karşı aynı cephede yer almalarına rağmen zorlu ilişkilere sahip.

Güney Geçiş Konseyi, Nisan ayında ülkenin güneyinde otonomi ilan etmiş ancak Temmuz sonunda kararından vazgeçerek, Riyad anlaşmasını uygulamaya hazır olduğunu bildirmişti.

STC, Abyan vilayetinde hükümetin kendi güçlerine karşı askeri tırmanış içerisinde olması ve güneydeki kamu hizmetlerinin felç olmasını, kararına gerekçe olarak sundu.

STC Başkan Yardımcısı Hani Ben Brik, Twitter üzerinde yaptığı açıklamada Riyad anlaşmasına bağlılıklarının değişmediğini, bu girişimlerinin anlaşmanın uygulanması için baskıda bulunma amaçlı olduğunu belirtti.

Riyad anlaşması özellikle Aden merkezli yeni hükümete Güneyin bağımsızlığını savunan güçlerin de katılmasını öngörüyor.

STC ile hükümet güçleri arasındaki çatışmalar savaş içinde savaş olarak değerlendiriliyor. Bu durum ülkede zaten var olan krizi daha da karmaşık hale getirdi.

Temel çatışma 2014’ten beri İran destekli Husi milisleri ile Arap Koalisyonu destekli hükümet güçleri arasında yaşanıyor. Husiler, başkent Sana dahil ülkenin özellikle kuzey kesimlerini kontrolünde tutuyor. Bu savaş Yemen’i dünyanın en ağır insanlık krizinin yaşandığı yer haline getirdi.