Güney Çin Denizi’nde ABD-Çin gerilimi tırmanıyor

Çin uçaklarının Tayvan’ın “Hava Savunma Tanımlama Sahası”na (Adiz) girdiği gün, ABD uçak gemisi Theodore Roosevelt’in de Güney Çin Denizi’ne giriş yaptığı bildirildi.

ABD Başkanlığı'na Joe Biden’in seçilmesiyle birlikte ABD, Güney Çin Denizi’nde yeni bir tatbikat başlattı.

ABD’nin Hint-Pasifik Komutanlığı, Theodore Roosevelt uçak gemisi öncülüğündeki deniz havacılık grubunun, “açık deniz serbestliğini teşvik etmek hedefiyle” Güney Çin Denizi’ne giriş yaptığını açıkladı.

Deniz havacılık grubunun, Çin uçaklarının Adiz’e girdiği Cumartesi günü bölgeye giriş yaptığı belirtildi.

Pekin yönetimi Güney Çin Denizi’ndeki adaların neredeyse tamamında hak iddia ediyor ve ABD’nin bölgedeki düzenli operasyonlarına tepkide bulunuyor. ABD ile Çin arasında nüfuz mücadelesi yürütüyor.  

Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin rutin tatbikatlarının “bölgede barış ve istikrara götürmeyen bir güç gösterisi” teşkil ettiğini belirtti.

Tatbikat öncesinde ABD’nin yeni yönetimi, Pekin’in “gözdağı girişimlerine” rağmen Tayvan’a desteklerinin “kaya gibi sağlam” olduğunu belirtti.

Tayvan Savunma Bakanlığı’na göre Çin’e ait 13 askeri uçak Cumartesi günü Hava Savunma Tanımlama Sahası’na girdi. Çin’in aynı bölgeye Pazar günü 15 yeni uçak gönderdiği belirtildi.

Pekin, Tayvan adasını bir Çin vilayeti olarak değerlendiriyor ve resmi bağımsızlık ilan edilmesi ya da dış müdahale halinde zorla geri alma tehdidinde bulunuyor.