Güney Afrika Cumhurbaşkanı: Irkçılık devam ediyor

Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, prestijli bir üniversitede beyaz bir öğrencinin siyah bir arkadaşının kitapları üzerine işediğini gösteren görüntülerden bir hafta sonra, ırkçılığın hala günlük olarak devam ettiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Ramaphosa, haftalık mektubunda Stellenbosch Üniversitesi'ndeki bir yurtta yaşanan olaya dikkat çekerek, "Güney Afrika'da ırkçılık hala günlük olarak var" dedi.

Cumhurbaşkanı Cap bölgesindeki üniversitede yaşanan olaya “onur kırıcı ve aşağılayıcı” şeklinde tepki gösterdi.

Güçlü bir Afrikaans (Afrikaanca) aksanıyla İngilizce konuşan bir birinci sınıf öğrencisinin yer aldığı videoda, sosyal medyada geniş çapta paylaşıldı.

Bir öğrenci birliği olan Güney Afrikalı Öğrenci Kongresi'ne göre, kısa saçlı ve kapüşonlu bir ceket giyen genç kişi görüntüde, "Siyah çocuklara yaptığımız budur" diyor.

Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, "Irkçı tutumların neden okullarımızda ve yüksek öğretim kurumlarımızda, işyerinde ve her tür kuruluşta geliştiğini anlamalıyız” diyerek, ırk eşitsizliği sorununu çözmek için bu “alçakça eylemin” değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Siyahların çoğunlukta olduğu bir ülkedeki beyazların çoğunlukta olduğu Stellenbosch kampüsünde, geçtiğimiz hafta bir çok protesto eylemi yapılarak olayın failinin üniversiteden atılması talep edildi.

Cumhurbaşkanı Ramaphosa ayrıca ırkçı apartheid rejiminin sona ermesinden 30 yıl sonra bu kez “yanlış bir nesille karşı karşıyasınız” diyen dördüncü sınıf öğrencisi Kwenzokuhle Khumalo’nun kitle karşısındaki konuşmasını hatırlattı. Üniversite yönetimi “bu yıkıcı, yaralayıcı ve ırkçı olayı şiddetle” kınadı ancak sözkonusu öğrencinin okuldan atılmasına ilişkin de kararını vermesi gerekiyor.