Güney Afrika’da şiddetli protestolar: 6 ölü

Güney Afrika’da eski cumhurbaşkanı Jacob Zuma’nın cezaevine teslim olması ardından şiddetli protesto gösterileri başladı. 6 kişi eylemler sırasında öldürüldü.

Şiddetli eylemler karşısında Güney Afrika ordusu, doğudaki Kwazulu-Natal eyaletinde polise yardım için devreye konuldu.

Eylemler Kwazulu-Natal’da başladı ve başkent Johannesburg’a yayıldı.

Güvenlik kaynaklarına göre Kwazulu-Natal ve Gauteng eyaletlerinde geçen haftadan bu yana 6 kişi öldü.  

İstihbarat servisleri tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre pazartesi günü yerel saatle 06.30 itibariyle 219 kişi gözaltına alındı.

Yağma ve yangınlar da ülke geneline yayıldı. Bu eylemler Zuma’nın geçen hafta polise teslim olarak cezaevine girmesiyle başladıysa da, salgından kaynaklı kısıtlamaların dayatılmasıyla ağırlaşan mali umutsuzluğun etkili olduğu belirtiliyor.

Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa pazar akşamı yaptığı açıklamada giderek şiddetlenmesinden endişelendiği çatışmalara karşı sükunete çağırdı.

Cumhurbaşkanı, “Bazı insanlar şüphesiz incinmiş ve kızgın hissediyor, ancak hiçbir şey bu tür yıkıcı eylemleri haklı çıkarmaz” dedi.

Eski Cumhurbaşkanı 8 Temmuz Perşembe günü teslim oldu. Yüksek Mahkeme 79 yaşındaki Jacob Zuma’yı, 2013-2018 yıllarındaki cumhurbaşkanlığı görevi sırasındaki yolsuzluk suçlamalarına ilişkin ifade vermeyi reddettiği için Yüksek Mahkeme’ye hakaretten 15 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Zuma’nın 1990’lı yıllarda silah satışları da dahil olmak üzere mahkemelerde halen hakkında birçok yolsuzluk davası var. Bir zamanlar apartheid rejimine karşı mücadelenin figürlerinden biri olan Zuma, kendi doğrum yeri Zulu bölgesi başta olmak üzere halen popülerliğini koruyor.