Güney Afrika eski cumhurbaşkanı teslim oldu

Güney Afrika eski Cumhurbaşkanı Jacop Zuma, hakkında verilen kesinleşmiş 15 ay hapis cezasına karşı girişimlerinde başarısız olunca sonunda polise teslim oldu.

Yüksek Mahkeme 79 yaşındaki Jacob Zuma’yı, 2013-2018 yıllarındaki cumhurbaşkanlığı görevi sırasındaki yolsuzluk suçlamalarına ilişkin ifade vermeyi reddettiği için Yüksek Mahkeme’ye hakaretten 15 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Cuma günü verilen bu kararın ardından Zuma’ya teslim olması için üç gün süre tanınmıştı.

Teslim olmayı reddeden Zuma, Kwazulu Natal eyaletindeki evinin etrafında yandaşları ile oluşturduğu “canlı kalkanlar”ın siyasi desteğine güvendi. Ayrıca Yüksek Mahkeme ve Anayasa Mahkemesi’ne hapis cezasının iptali için başvuruda bulundu.

Yüksek Mahkeme’nin cuma günü kararını vermesi bekleniyor. Benzer şekilde Anayasa Mahkemesi de aynı gün başvuruya ilişkin görüşünü açıklayacak.

Bu girişimler başarısız olunca bir zamanlar apartheid rejimi karşıtı mücadele ile bilinen Zuma, fikir değiştirerek polise teslim oldu. Bu karardan önce polisler saatlerce onun evindeydi. Neden fikir değiştirdiği bilinmese üst düzey polislerin evine gitmesi, bir zamanla kahraman olarak değer gören Zuma açısından siyasi bir aşağılanma, yargı bağımsızlığı ve demokrasi açısından ise zafer olarak değerlendirildi.

Zuma’nın 1990’lı yıllarda silah satışları da dahil olmak üzere mahkemelerde halen hakkında birçok yolsuzluk davası var.