Güney Afrika Parlamentosu başkanı tutuklandı

Güney Afrika Parlamentosu'nun istifa eden Başkanı Nosiviwe Mapisa-Nqakula, Savunma Bakanı olduğu döneme kadar uzanan yolsuzluk soruşturması kapsamında tutuklandı.

Güney Afrika Ulusal Savcılık Ofisi sözcüsü Henry Mamothame AFP'ye yaptığı açıklamada, Mapisa-Nqakula'nın sabah erken saatlerde tutuklandığını doğrulayarak, "Bugün ilerleyen saatlerde Pretoria mahkemesine çıkacak" dedi.

2021'den bu yana Parlamento Başkanı olan Mapisa Nqakula, çarşamba günü istifasını açıklamıştı. Mapisa Nqakula, aynı zamanda apartheid'ın sona ermesinden bu yana iktidarda olan Afrika Ulusal Kongresi'nin (ANC) tüm yetkilere sahip Ulusal Yürütme Komitesi'nin (NEC) bir üyesi.

Mapisa-Nqakula, istifa mektubunda "Hakkımdaki yüksek profilli suçlamaların ciddiyeti göz önüne alındığında, Parlamento'daki bu görevime devam edemem" dedi. 

Mapisa Nqakula, parlamentonun bütünlüğünü korumak ve hakkındaki soruşturmaya odaklanmak için istifa ettiğini belirtti. 

67 yaşındaki Mapisa-Nqakula, Savunma Bakanı olduğu dönemde (2014-2021) bir askeri müteahhitten büyük miktarda para almakla suçlanıyor. 

Yerel medyaya göre, 2.3 milyon rand (121,000 $) rüşvet almakla suçlanıyor.

ANC için gergin geçmesi beklenen seçimlere iki ay kala, olayın patlak verdiği mart ayından bu yana muhalefet onun istifasını ya da görevden alınmasını talep ediyordu.

Güney Afrikalılar 29 Mayıs'ta bir sonraki cumhurbaşkanını seçecek olan Parlamentolarını yenilemek üzere sandık başına gidecekler. Kamuoyu yoklamalarına göre ANC ilk kez mutlak çoğunluğunu kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya.