Güney Sudan’da 5 ayda en az 594 sivil öldürüldü

Birleşmiş Milletler (BM), Güney Sudan'ın kuzeybatısında Ağustos ve Aralık 2022 tarihleri arasında meydana gelen şiddet olayları sonucunda en az 594 sivilin yaşamını yitirdiğini ve 290'ının yaralandığını açıkladı.

Güney Sudan, 2011 yılında Sudan'dan bağımsızlığını kazandıktan bu yana politik-etnik şiddet ve istikrarsızlıkla mücadele ediyor. BM Misyonu (UNMISS), Ağustos ve Aralık 2022 tarihleri arasında meydana gelen şiddet olayları sonucunda en az 594 sivilin yaşamını yitirdiğini ve 290'ının yaralandığını açıkladı.

UNMISS, Yukarı Nil Eyaleti'nde silahlı çeteler ve rakip milisler arasındaki çatışmalarda sivil kayıplarının yanı sıra en az 62 bin kişinin yerinden edildiğini bildirdi.

UNMISS tarafından yapılan açıklamada, çatışmalarda "uluslararası insancıl hukukun ciddi ihlallerinin" yanı sıra "ayrım gözetmeyen saldırılar, kaçırmalar, tecavüz, toplu tecavüz ve cinsel kölelik dahil olmak üzere cinsel şiddet" kınandı.

Ayrıca, 258 kişinin kaçırıldığı ve 75 kadın ile kız çocuğunun cinsel şiddet mağduru olduğu belirtildi. UNMISS soruşturmasının ardından en az 22 failin tespit edildiğini belirtti.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, Güney Sudan hükümetini, tüm sorumluların adalet önüne çıkarılmasını sağlamak üzere acil önlemler almaya çağırdı.

BM'nin Güney Sudan özel temsilcisi Nicholas Haysom ise eski isyancılar ve hükümet askerlerinden oluşan birleşik güçlerin bölgeye konuşlandırılmasını memnuniyetle karşıladı ancak ülkedeki şiddetin devam ettiğine dikkat çekti.

Güney Sudan, bağımsızlığını kazandıktan sonra Riek Machar ve Salva Kiir arasındaki iç savaş nedeniyle 2013-2018 yılları arasında yaklaşık 400 bin kişinin ölümüne ve milyonlarca kişinin yerinden edilmesine tanıklık etmişti.

2018'de imzalanan barış anlaşması ise süregelen düşmanlıklar nedeniyle büyük ölçüde uygulanamadı. Ülkede şiddet ve istikrarsızlık devam ediyor.