Gürcistan'da onbinler yeniden seçim istedi

Gürcistan'da Pazar günü onbinlerce kişi sokaklara çıkarak, iktidarın kıl payı kazandığı seçimlerin yenilenmesini istedi.

Başkenti Tiflis'te sokaklara çıkan muhalifler, seçim komisyonu binasını kuşatmak isterken polis müdahalesiyle karşılaştı.

Eylemciler parlamento önünde toplandı. Resmi verilere göre 31 Ekim'deki seçimleri, milyarder Bidzina Ivanişvili'nin partisi Gürcü Rüyası oyların yüzde 48'ini alarak kazandı. Muhalefet partileri ise iki puan geriden takip etti. Muhalefet partileri, bu seçimleri kazanmalarında koalisyon hükümeti kurma konusunda anlaşmışlardı.

Seçimlere hile karıştırıldığı tepkisinde bulunan muhalefet partileri, parlamentoya gitmeyi reddetti.

Ülkede yeni bir siyasi krizden endişe edilirken, seçimlerden bu yana büyük gösteriler yapılıyor.

Tüm muhalif partileri bir araya getiren eski Cumhurbaşkanı Miheil Saakaşvili'nin Ulusal Birleşik Hareketi'nin sorumlularından Salome Samandaşvili, AFP'ye yaptığı açıklamada "Güvenirliğini tamamen yitiren seçim idaresinin değiştirilmesi ve yeni bir seçim yapılmasını istiyoruz" dedi. Samandaşvili, böyle bir durumda ancak ülkede istikrarın sürdürülebileceğini ifade ederken, "Gürcü Rüyası'na iktidarda kalması için demokratik bir görev verilmedi" dedi.

Hükümet ise muhalefeti Covid-19 salgınını sırasında kitlesel gösteri yapmakla suçladı.

Koronavirüse yakalanan ve bir haftadır karantinada olan Başbakan Guiorgui Gakharia, Pazartesi'nden itibaren bir çok kentte gece sokağa çıkma yasağı uygulanacağını açıkladı.

Uluslararası gözlemciler seçimlerde temel özgürlüklere saygı gösterildiğini ancak kusursuz olmaktan uzak olduğunu ifade etmişlerdi.

Avrupa Birliği heyeti ile ABD'nin Gürcistan Büyükelçisi, Cumartesi günü ortak bir açıklama ile "açık seçim ihlallerini düzeltmek için güvenilir ve kapsayıcı bir hukuki süreç" oluşturulması çağrısında bulundu.

NATO ve AB'ye üye olmayı arzulayan Gürcistan, 2003 yılında Miheil Saakaşvili'nin iktidar gelmesinden sonra Batı yanlısı bir dönemece girmişti. Saakaşvili, cumhurbaşkanlığını kaybettikten sonra 2013 yılında yetki suistimali ile suçlandı ve ülkeyi terk etti. Gürcü Rüyası 2012 yılından beri iktidara asılıyor ancak giderek desteğini yitiriyor. Bu iktidar sırasında ekonomi yavaşlarken, milyarder Bidzian İvanişvili'yi hedef alan yolsuzluk suçlamaları var.