Guterres: Beyaz ırkçılar ve Neonaziler küresel tehdit haline geldi

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri, beyaz ırkın üstünlüğünü savunan hareketler ile Neonazilerin uluslararası bir tehdit haline geldiğini belirterek, küresel düzeyde tedbirler almaya çağırdı.

ABD’de Kongre Sarayı’na yayılan baskından yaklaşık iki ay sonra BM Genel Sekreteri Antonio Gueterres, beyaz ırkçı hareketler ile Neonazilerin koronavirüs salgınını, toplumsal ve siyasal bölünmeleri yayılmak için kullandığına dikkat çekti.

Bunların “birçok ülkenin iç güvenliği için en büyük tehdit” olduğunu belirten Guterres, herhangi bir devletin adını vermedi.

Guterres, “Çoğu zaman, bu nefret grupları sorumluluk pozisyonundaki insanlar tarafından teşvik ediliyor” diye kaydederken, burada da herhangi bir isim vermedi. Özellikle ABD Başkanı Donald Trump, ABD’deki son şiddet olaylarını tetiklemekle suçlanıyor.

BM Genel Serketeri, bu hareket arasındaki işbirliği ile internet üzerindeki tartışmalar ve bağış toplama faaliyetlerinin hedef alınması gerektiğine işaret ederek, "gün geçtikçe" yayılan "bu tehdide ancak küresel ölçekte uyumlu eylemlerle bir son verilebileceğini” ifade etti.

ABD’de Kongre sarayına yönelik ölümcül saldırıya karıştıkları gerekçesiyle şimdiye kadar en az 230 kişi tutuklandı. Yüzlerce birey hakkında da soruşturmalar var.