Guterres, yabancı güçleri Libya’dan çıkmaya çağırdı

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Libya krizine ilişkin müzakerelerde “elle tutulur” ilerleme olduğunu belirtti ve yabancı güçleri ülkeden çıkmaya çağırdı.

AFP’ye göre Guterres, BM Güvenlik Konseyi’ne sunduğu bir raporda, “Manul (BM’nin Libya misyonu) tarafından kolaylaştırılan Libyalılar arası siyasi, güvenlik ve ekonomik diyalogun teşvikinde elle tutulu ilerlemeler gerçekleştirildi” dedi.

“Libya ekonomisinin uçurumun eşiğinde” olduğunu kabul eden Guterres, "Libyalı tarafları tüm Libya halkının çıkarı için, çatışmaya kalıcı bir siyasi çözüm bulma, ekonomik sorunları çözme ve insani durumu hafifletme kararlılıklarını sürdürmeye” çağırdı.

BM Genel Sekreteri ayrıca uluslararası ve bölgesel tüm aktörleri 23 Ekim’de yapılan ve üç ay içinde tüm yabancı birlikler ve paralı askerlerin çekilmesini öngören anlaşmanın maddelerine saygı göstermeye çağırdı.

Bu süre Cumartesi günü doluyor. BM Aralık ayında, halen 20 bin dolayında yabancı asker ve paralı askerin Libya’da bulunduğu tahmininde bulunmuştu. Askeri yardım hem Trablus merkezli hükümet hem de Halife Hafter öncülüğündeki Tobruk merkezli hükümete yapılıyor. Özellikle Türk devleti açık bir şekilde Trablus hükümetine yoğun bir şekilde silah teslimatı yaparak ve Suriye’den taşıdığı çetelerle destek veriyor.

Guterres, ateşkes anlaşmasının “gecikmeden uygulanmasının”, Libya’daki “tüm yabancı savaşçılar ve paralı askerlerin çıkması, BM Güvenlik Konseyi’nin uyguladığı silah ambargosunun tam ve koşulsuz uymasını güvenceye almayı içerdiğini” kaydetti.

BM Güvenlik Konseyi’nin Libya’ya ilişkin gelecek toplantısı 28 Ocak’ta öngörülüyor. Birleşik Krallık, ateşkesi gözetme ve yabancı askerlerin 23 Ekim anlaşmasının uygulanması çerçevesinde çıkışlarını denetlemeyi BM misyonu Manul’un görevlerine eklemek için bir karar tasarısı hazırlıyor.