Güvenlik Konseyi Filistin’in BM’ye üyeliği konusunda kararını verecek

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Filistin’in BM’ye tam üyelik başvurusu konusunda nisan ayı sonuna kadar karar vereceğini açıkladı.

Konsey'in dönem başkanlığını yürüten Malta Büyükelçisi Vanessa Frazier, "Konsey bu müzakerenin Nisan ayında yapılmasına karar verdi" dedi.

Eylül 2011'de Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, "Filistin Devleti'nin Birleşmiş Milletler'e katılımı" talebiyle bir prosedür başlatmıştı. 

Süreç hiçbir zaman tamamlanamadı ve Filistinliler nihayet Kasım 2012'de "üye olmayan gözlemci devlet" statüsünü elde etti.

Filistinliler geçtiğimiz hafta gözden geçirme sürecini başlatan ve bugün ilerleyen saatlerde konuyla ilgili olarak yeniden toplanacak olan Güvenlik Konseyi'ne gönderdikleri bir mektupla üyelik başvurularını yeniden başlattılar.

KABUL EDİLME ŞANSI AZ

Filistin'in BM Büyükelçisi Riyad Mansur "Bu tarihi bir an" yorumunda bulundu. 

Talebin başarıya ulaşması için önce Güvenlik Konseyi'nden olumlu bir tavsiye kararı (daimi üyelerden birinin vetosu olmaksızın en az 9 lehte oy), ardından da Genel Kurul'da üçte iki çoğunluk oyu gerekiyor.

Gözlemciler, 2011 yılında bu girişime karşı çıkan ABD'nin tutumu nedeniyle girişimin Konsey aşamasını geçeceğinden şüphe duyuyor.

ABD Büyükelçi Yardımcısı Robert Wood Pazartesi günü yaptığı açıklamada "pozisyonumuz değişmedi" diyerek Filistin devletinin tanınmasının BM'de değil İsrail ile varılacak bir anlaşma çerçevesinde gerçekleşmesi gerektiğini tekrarladı.

Geçen hafta da ABD'nin "yasalarla sınırlandırıldığını" ve "Güvenlik Konseyi'nin ikili bir anlaşma dışında bir Filistin devletinin katılımını onaylaması halinde" BM fonlarının "kesilmesi" gerektiğini vurgulamıştı.

İsrail'in BM Büyükelçisi Gilad Erdan Pazartesi günü yaptığı açıklamada Filistin'in talebini şiddetle kınadı. Erdan, Genel Kurul kürsüsünden yaptığı konuşmada "Güvenlik Konseyi şu anda bir 'Filistinazi' devletinin tanınmasını görüşüyor" dedi.

ABD'nin veto etmesi durumunda, BM'ye katılım başvurusu Güvenlik Konseyi'nde ilk kez engellenmiş olmayacak.

Soğuk Savaş sırasında Amerika Birleşik Devletleri ve Sovyetler Birliği, birbirlerinin müttefiki olan ülkelerin üyeliğini defalarca engellemişti. Son veto 1976 yılında Amerikalıların Vietnam'ın girişini engellemesiyle gerçekleşmişti.