Güvenlik Konseyi Zaxo katliamını kınadı

Irak’ın Zaxo katliamını Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne taşıması ardından Konsey saldırıyı kınayan bir açıklama yaptı.

İşgalci Türk devletinin 20 Temmuz günü Güney Kürdistan’ın Zaxo kentine bağlı turistik Perex köyünü bombalaması sonucu biri bebek olmak üzere 9 kişi hayatını kaybetmiş, en az 23 kişi yaralanmıştı.

Irak halkı ve yetkilileri katliama sert tepki gösterirken, hükümet son olarak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) şikayette bulundu.

Bağdat’ın şikayeti ardından BMGK 25 Temmuz günü yaptığı yazılı açıklamada "Güvenlik Konseyi'nin üyeleri, 20 Temmuz 2022'de Irak'ın Duhok vilayetindeki saldırıyı en güçlü şekilde kınıyor. Saldırı, aralarında çocukların da olduğu dokuz sivilin ölümüyle sonuçlandı" dedi.

Açıklamada Türk devletinin adı kullanılmazken "Güvenlik Konseyi üyeleri, hayatını kaybedenlerin ailelerine ve Irak hükümeti ile Irak Kürdistan Bölgesi'ne en derin taziyelerini ilettiler, yaralananlara acil ve tam şifalar dilediler ve soruşturmalarla ilgili Irak makamlarına desteklerini ifade ettiler" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada devamla şunlar belirtildi: “Güvenlik Konseyi'nin üyeleri, üye devletleri söz konusu soruşturmalar konusunda Irak hükümeti ve tüm diğer ilgili yetkililere destek olmak için etkin bir şekilde işbirliği içinde bulunmaya çağırıyor. Güvenlik Konseyi üyeleri, Irak'ın bağımsızlığı, egemenliği, birliği, toprak bütünlüğü, demokratik süreci ve refahına desteğini bir kez daha dile getiriyor.”

Katliamın ardından Irak hükümeti Türk devletinden resmi özür ve askeri güçlerini Irak’tan tamamen çekmesini istedi. Bağdat, Necef ve Kerkük gibi çok sayıda kentte protesto eylemleri de gerçekleşti.