Hafter: Türkler çekilmeden anlaşma olmaz!

Libya’nın doğusunda hakimiyet kuran mareşal Halife Hafter, Cenevre’de kalıcı ateşkes için müzakerelerin başarısız olması halinde Trablus hükümetini destekleyen “işgalci Türklere” askeri olarak karşı koyacaklarını açıkladı.

Rus haber ajansı Ria Novosti’ye konuşan Hafter, “Cenevre’deki görüşmeler ülkemizde barış ve güvenlik ile sonuçlanmazsa, paralı askerler geldikleri yere geri dönmezlerse, o zaman silahlı güçler Osmanlı-Türk işgalcilerine karşı anayasal görevleri olan savunma yapacak” dedi. 

Ria Novosti’ye göre Mareşal Hafter, Rusya’ya ziyarette bulundu. Rusya, Libya’da Hafter güçlerini destekliyor.

TRABLUS’A TÜRK DESTEĞİ 

Paralel olarak Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Trablus merkezli hükümetin başındaki Fayyiz El Sarac ile Perşembe günü İstanbul’da buluştu. Türk devleti Kasım 2019’da Trablus hükümeti ile askeri, güvenlik ve deniz anlaşması imzalamıştı. Bu tartışmalı anlaşma, komşu bir çok ülke ve AB’nin tepkisine neden olmuştu. Türkiye deniz sınırlarını belirlemeyi amaçlayan anlaşma ile Akdeniz’deki hidrokarbon yatakları üzerinde hak iddia etmeyi amaçlıyor. Türk devleti ayrıca  silah, cephane, zırhlı araçlar ve dron sevkiyatı yaparak BM Güvenlik Konseyi’nin Libya’ya silah ambargosunu açık bir şekilde ihlal etmeye devam ediyor. Suriye’den taşıdığı binlerce çete mensubu da Trablus’a gönderildi.

‘SABRIMIZIN SINIRLARI VAR’

Hafter, Sarac ve Erdoğan’ın Ocak ayında Berlin’de yapılan Libya konferansındaki taahhütlerine uymadığını belirtti. Konferansta uluslararası toplum çatışmaya dahil olmayacakları taahhüdünde bulunmuştu. Hafter, “Sabrımızın sınırları var” diye tehdit etti.

ANLAŞMA ANCAK TÜRKLER VE PARALI ASKERLERİ ÇEKİLİRSE MÜMKÜN! 

Hafter’e göre, Cenevre müzakereleri ancak “Türk ve Suriyeli paralı askerlerin çekilmesi, Türk devletinin Tablus’a silah sevkiyatına son vermesi ve tüm terörist grupların imhası” ile ancak bir sonuca ulaşabilir. 

BM’nin Libya özel elçisi Ghassan Salame de kalıcı bir ateşkesi “çok zor” ama “imkansız” olmadığını söylemişti.