Haksız rekabet: İspanyol medyası, Meta'dan 550 milyon euro talep etti

İspanya'nın önde gelen medya kuruluşları, Facebook ve Instagram'ın ana şirketi Meta'ya karşı "haksız rekabet" iddiasıyla harekete geçti.

Haber Medyaları Derneği (AMI) çatısı altında bir araya gelen 80'den fazla İspanyol medya kuruluşu, Amerikan şirketini Avrupa veri koruma mevzuatını "sistematik ve kitlesel olarak" ihlal etmekle suçlayarak pazartesi günü 550 milyon euro talebinde bulundu.

Şikayette, 25 Mayıs 2018 ile 31 Temmuz 2023 tarihleri arasında internet kullanıcılarının verilerinin reklam profili oluşturma amacıyla kullanılması için rıza alınmasını gerektiren Avrupa veri koruma mevzuatının sistematik olarak ihlal edildiği belirtiliyor.

AMI, bu durumun geleneksel medyanın zararına olduğunu ve "Amerikan grubunun gayri meşru bir şekilde elde edilen rekabet avantajı temelinde reklam alanının satışını teklif etmesine izin verecek" bir uygulama olduğunu belirtiyor.

AMI Başkanı José Joly, Meta'nın düzenlemeleri hiçe sayarak reklam pazarındaki hakim konumunu oluşturduğunu belirtirken, bu durumun İspanyol medyasının yaşayabilirliğini tehlikeye attığını vurguluyor.

Şikayetin içeriğine göre, Meta'nın kasım ayında Avrupa genelinde başlattığı yeni sistem, abonelik karşılığında kişiselleştirilmiş reklamları reddetmenin veya kişisel verileri sağlamayı kabul etmenin "hizmetleri ücretsiz olarak kullanmaya devam etme" seçeneği sunmasını içeriyor.

Bu şikayet, Avusturya ve Brüksel'de çok sayıda şikayete neden olmuş ve Fransa'da Rekabet, Tüketici İşleri ve Dolandırıcılık Denetimi Genel Müdürlüğü'ne (DGCCRF) sunulan bir rapora konu olmuştu. Facebook ve Instagram'ın İngiltere hariç Avrupa'da sırasıyla 144 ve 133 milyon düzenli kullanıcısı olduğu belirtiliyor.