Hamas 24, İsrail 39 rehineyi serbest bıraktı

Hamas, ateşkes takası kapsamında 39 Filistinli rehine karşılığında 24 rehineyi serbest bıraktı.

Hamas, Gazze’de haftalardır esir tuttuğu 24 rehineyi; İsrail ise dört günlük ateşkes antlaşması kapsamındaki takasın ilk aşamasında hapishaneden 39 Filistinliyi serbest bıraktı . Katar'a göre, serbest bırakılan rehineler arasında 13 İsrailli, 10 Taylandlı ve bir Filipinlerli de vardı.

Anlaşma, kuşatılmış bölge sakinleri için şiddetle ihtiyaç duyulan yardımın Gazze'ye akmasının yolunu da açtı. 

Cuma sabahı ateşkesin başlamasıyla birlikte, Gazze'deki 2,3 milyon Filistinli, 7 hafta süren soykırım bombardımanlarının ardından ilk kez sessizliğe tanık oldu . Hamas’tan İsrail'e yapılan roket atışları da sustu.

Serbest bırakılan İsrailli rehineler arasında altısı 70'li ve 80'li yaşlarında olmak üzere sekiz kadın ve üç çocuk; Filistinli mahkumlar arasında da İsrail güçlerine saldırı iddiasıyla cinayete teşebbüsten hüküm giymiş 24 kadın ve taş attığı için hapse atılan 15 gencin bulunduğu belirtiliyor.

Kısa süreli ateşkes, Gazze'yi insani krize ve savaşın yakında yeniden başlaması tehdidine sürükleyecek. İsrail, daha fazla rehinenin serbest bırakılması halinde ateşkesin uzatılabileceğini söylüyor ancak ateşkes sona erdiğinde büyük saldırılarına devam etme sözü vermişti.

Bir savunuculuk grubu olan Filistinli Esirler Kulübü'ne göre, İsrail şu anda 7 bin 200 Filistinliyi elinde tutuyor; bunların yaklaşık 2 bini savaşın başlangıcından bu yana tutuklandı. İsrail pek çok kişiyi suçlama olmaksızın aylarca idari gözaltında tutuyor. İnsan hakları grupları, yargılananların çoğunun, sanıkları neredeyse hiçbir zaman beraat ettirmeyen ve çoğunlukla yasal süreci takip etmeyen askeri mahkemelere çıkarıldığını söylüyor.