Hamas’a göre Çin de Tayvan'a 'benzer saldırı' planlıyor

Hamas'ın yurtdışındaki liderlerinden Halid Meşal, bir televizyon kanalına verdiği söyleşide Hamas’ın kanlı saldırısının Rus askeri okullarında öğretileceğini ve Çin’in de “benzer bir saldırı” planladığını iddia etti.

Halid Meşal , 26 Ekim'de Sada Elbalad Egypt kanalına verdiği mülakatta, Hamas’ın 7 Ekim’de sivilleri doğrudan hedef alarak düzenlediği saldırıları övdü.

Meşal, "Ruslar bize 7 Ekim'deki operasyonumuzun askeri akademilerde öğretileceğini söyledi" diyerek övündü.

Halid Meşal, "Saldırımızdan faydalandılar çünkü ABD'nin dikkatini Ukrayna'daki savaştan başka yöne çekti" diye ekledi.

Meşal’ın bu açıkalmayı yaptığı gün usya bir Hamas heyetini Moskova'da resmi olarak karşıladı.

Halid Meşal sözlerini şöyle tamamladı: "Araplar tüm dünyaya bir ders veriyor".

Hamas lideri ayrıca Çin'in, Hamas'ın İsrail'de gerçekleştirdiğine "benzer bir saldırıyı" Tayvan adasında gerçekleştirmeyi planladığını ileri sürdü.

Çin hükümeti, 23 milyondan fazla insanın yaşadığı Tayvan'ı kendi topraklarının bir parçası olarak görüyor ve bir gün gerekirse güç kullanarak yeniden birleştireceğini belirtiyor. Son yıllarda Pekin, özerk ada üzerindeki askeri tehditlerini ve siyasi ve ekonomik baskısını arttırdı.

Geçtiğimiz nisan ayında Çin, Tayvan Devlet Başkanı ile ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy arasında Kaliforniya'da yapılan görüşmenin ardından adanın kuşatılmasını simüle eden bir askeri tatbikat gerçekleştirdi.

Hamas’ın kurucularından olan Meşal, mevcut durumda Katar’da yaşıyor. Kuruluşundan bu yana Hamas’ın siyasi bürosunun üyesi olan Meşal, 1996-2017 yılları arasında örgütün başkanlığını da yaptı.

Hamas, 7 Ekim sabahı İsrail topraklarına beklenmedik kapsamlı bir saldırı başlatmıştı. Gazze Şeridi'nden binlerce roket fırlatılırken, Hamaslı militanlar birçok noktadan İsrail’e sızarak ezici çoğunluğu sivil olmak üzere 1400’ü aşkın kişiyi öldürdü.

İsrail’in bu saldırılar ardından gerçekleştirdiği bombardımanlarda Hamas Sağlık Bakanlığı'na göre, Gazze Şeridi'nde 3324'ü çocuk olmak üzere en az 8005 Filistinli öldürüldü.